Smart Grids – Česká republika v předstihu

19.06.2012 10:09

Česká společnost WS trends, aplikační partner InterSystems v oblasti pokročilých softwarových řešení pro energetiku, je prvním realizátorem Smart Grid v České republice.

Smart Grids – Česká republika v předstihu
Foto: InterSystems
Popisek: InterSystems

Historicky první projekt Smart Grid v Čechách, jehož základem je unikátní řešení pro management chytrých sítí s názvem Smart Grid Management System (SGMS), byl zahájen v březnu 2010, dokončen v září 2011 a v současnosti je v rutinním provozu v chytré síti společnosti LUMEN International. LUMEN International je největším provozovatelem lokálních distribučních sítí v ČR a zároveň největším tuzemským výrobcem solární energie. Základem systému SGMS je inovativní objektová databáze InterSystems CACHÉ.

Primárními cíli projektu byly monitoring a správa obnovitelných zdrojů energie, kontrola množství a kvality distribuované energie v reálném čase a možnost v krátkých (až minutových) intervalech sledovat aktuální spotřeby jednotlivých odběrných míst. Přístup ke sledovaným hodnotám je umožněn on-line z webového prohlížeče. Veškerá data jsou automaticky archivována, průběžně vyhodnocována a v požadované formě reportována jednotlivým oddělením.

Automatizována jsou také pravidelná denní hlášení operátorovi trhu s elektřinou, která nahradila dřívější zpracovávání dat ve formátu MS Excel.

Projekt implementace SGMS ve společnosti LUMEN International byl navíc předpokladem pro další rozvoj systémů solárních elektráren a pro připojování nových obnovitelných zdrojů do sítí společnosti LUMEN. Systém umožňuje řízení distribuce a spotřeby elektrické energie v rámci jednotlivých lokálních distribučních soustav a významnou měrou tak přispívá k budování prvních energeticky autonomních „ostrovních systémů“ v ČR.

V současnosti projekt zahrnuje téměř 4 000 chytrých elektroměrů, vodoměrů a plynoměrů a vzhledem k dosavadnímu úspěšnému provozu SGMS je připravováno jeho rozšíření na lokální distribuční sítě společnosti LUMEN v zahraničí. „Výhody první „chytré sítě“ brzy pocítí také zákazníci společnosti LUMEN,“ komentuje přínosy SGMS Jan Svoboda, technický ředitel společnosti WS trends. „SGMS umožňuje souběžný monitoring výroby, distribuce a spotřeby energie. To vše v reálném čase a s návazností na účetní programy umožňuje flexibilně upravovat cenové tarify podle momentálního objemu energie v síti,“ dodává.

Mimořádně rychlé zpracování transakcí, rychlý vývoj webových aplikací a masivní rozšiřitelnost a reporting transakčních údajů v reálném čase – vše s minimálními požadavky na administraci a výpočetní výkon – zajišťuje inovativní objektová databáze InterSystems CACHÉ®. Tato vysoce výkonná databáze je navíc doplněna o integrační nástroj InterSystems Ensemble® a analyticko-manažerský modul InterSystems DeepSee™ zajišťující funkce podnikové inteligence. „Všechny naše aplikace jsou tak postavené na robustní a technologicky ucelené platformě, která dokáže průběžně ukládat a zpracovávat desítky tisíc záznamů za sekundu. To je rychlost, kterou nedokáže nabídnout žádná jiná technologie na trhu,“ říká Jan Svoboda, technický ředitel společnosti WS trends. A dodává: „Podle našich výpočtů nám tento výkon umožní zpracovávat data z jednoho milionu digitálních měřidel na jediném průmyslovém serveru o běžném výkonu.“

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…