Sněhuláci pro Afriku pomáhají již podruhé, tentokrát v celorepublikovém měřítku

29.01.2014 12:05

V prosinci 2013 Společnost Kola pro Afriku, o.p.s., ve spolupráci s Gymnáziem, Ostrava – Hrabůvka, p.o., odstartovala pod záštitou ministerstva školství originální akci primárně zaměřenou na všechny typy škol v České republice.

Sněhuláci pro Afriku pomáhají již podruhé, tentokrát v celorepublikovém měřítku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaparkovaná kola

Se začátkem roku 2014 akce po úvodních rozpacích nabrala na obrátkách. Dnes máme přihlášeno přes 250 škol, zapojují se i různé organizace mimo sféru školství a číslo ještě zdaleka není konečné. Učitelé a děti na českých školách tak ukazují, že se umí spojit pro dobrou věc a že jim život jiných dětí není lhostejný.

Princip projektu Sněhuláci pro Afriku  je přitom velmi  jednoduchý. Škola či organizace, která se rozhodne zapojit a pomoci, vyplní přihlášku, obdrží všechny potřebné informace a dokumenty k akci a čeká na sníh. Náplní akce je totiž postavit co nejvíce sněhuláků. Každý sněhulák, za nějž se platí startovné 50Kč, je  krůčkem k cestě afrických dětí za vzděláním. Celá částka za všechny zapojené školy bude využita na přepravu kol dětem do Gambie. Naším smělým plánem je přepravit takto do Gambie další čtyři kontejnery, to je přibližně 1600 kol, a 1600 kol znamená 1600 dětí, které se díky akci Sněhuláci pro Afriku dostanou do školy.

Pro potřeby tohoto projektu jsme zřídili webové stránky www.snehulaciproafriku.cz, kde jsou veškeré informace průběžně aktualizovány a kde najdete i přihlášené školy z Vašeho regionu. Součástí projektu je i tipovací soutěž o celkový počet sněhuláků a po ukončení akce hlasovací soutěž o nejoriginálnější sněhuláky republiky. Každá škola nominuje svůj nejzdařilejší výtvor, rozhodne pak široká veřejnost. Výherci budou oceněni, pro akci se nám totiž podařilo získat i několik sponzorských firem, které neváhaly podpořit projekt určený dětem.

Bohužel aktuální počasí nás přimělo upustit od původního plánu stavět v jeden den na všech místech, zavedli jsme tudíž v průběhu akce několik inovací.

Sněhuláci nemusí být jen sněhoví, je možno použít jakékoli materiály. Stavět se, díky vývoji letošní paní Zimy,  nemusí v jeden centrální termín. Ten sice vyhlášen bude, jakmile sníh pokryje převážnou část republiky, školy si však mohou zvolit i svůj vlastní termín s přihlédnutím k možnostem školy, jarním prázdninám a aktuální sněhové předpovědi.

Některé školy tak již stavějí a dělí se s námi o radostné zážitky i fotky z akce, k čemuž slouží také sněhulákovský facebook, většina však na realizaci teprve čeká. Školy se tak mohou stále zapojit a podpořit náš úmysl. Čím více zapojených škol, tím větší radost dětí u nás i v Africe.

Akce Gymnázia, Ostrava – Hrabůvka, a Kol pro Afriku totiž pomáhá hned dvakrát. Našim dětem a učitelům zajistí příjemnou zábavu a učí je nebýt lhostejnými, dětem v Africe může zajistit lepší budoucnost. A to vše se skrývá za zdánlivě banálním postavením sněhuláka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…