Soudci nejvyšších soudů České a Slovenské republiky si pravidelně vyměňují své zkušenosti

22.03.2017 16:20

Soudci trestního kolegia Nejvyššího soudu pokračovali v tradici vzájemného setkávání se soudci Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, když se před několika dny zúčastnili společného pracovního jednání v hotelu Patria na Štrbském plese ve Vysokých Tatrách. Setkání se zúčastnili rovněž předseda Nejvyššího soudu prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D., a předsedkyně slovenského Najvyššieho súdu JUDr. Daniela Švecová.

Soudci nejvyšších soudů České a Slovenské republiky si pravidelně vyměňují své zkušenosti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Slovenská strana měla zájem především o zkušenosti českého Nejvyššího soudu s rozhodováním o trestní odpovědnosti právnických osob. A to proto, že ve slovenském právním řádu jde o úplnou novinku, zavedenou v roce 2016. Proto zkušenosti, prezentované předsedou trestního kolegia Nejvyššího soudu JUDr. Františkem Púrym, Ph.D., slovenské soudce velmi zaujaly a v mnohém inspirovaly.

Předsedkyně senátu trestního kolegia českého Nejvyššího soudu JUDr. Věra Kůrková slovenským kolegům v souvislosti s nedávným rozhodnutím velkého senátu trestního kolegia Nejvyššího soudu prezentovala téma Uložení daňového penále a překážka věci rozhodnuté s účinkem „ne bis in idem“ ve vztahu k trestnému činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, JUDr. Bc. Jiří Říha, Ph.D., informoval o přípravě nového trestního řádu v České republice. Své příspěvky k mezinárodní justiční spolupráci poté přednesli za českou stranu předseda senátu trestního kolegia JUDr. Antonín Draštík a za slovenskou stranu soudce JUDr. František Mozner.

Podobně jako soudci trestních kolegií se pravidelně setkávají také soudci občanskoprávních a obchodních kolegií nejvyšších soudů obou zemí. Nejbližší pracovní schůzka je čeká v září v lázních Luhačovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …