Soudní dvůr rozhodl, že léčivé přípravky s efedrinem jsou vyloučeny z působnosti nařízení o prekursorech drog

17.03.2017 13:03

Soudní dvůr Evropské unie tento týden v řízení o předběžné otázce podané Nejvyšším soudem rozhodl, že léčivé přípravky obsahující efedrin a pseudoefedrin jsou vyloučeny z působnosti nařízení o prekursorech drog.

Soudní dvůr rozhodl, že léčivé přípravky s efedrinem jsou vyloučeny z působnosti nařízení o prekursorech drog
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl o historicky první žádosti Nejvyššího soudu v trestní věci, kterou do Lucemburku loni v září s žádostí o výklad unijního práva zaslal ve věci vztahující se k problematice tzv. prekursorů drog. Předběžná otázka se týkala případu, kdy v řízení před soudem prvního stupně byl obviněný mj. uznán vinným ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, neboť u sebe přechovával léčivý přípravek obsahující efedrin a pseudoefedrin, který může sloužit k výrobě pervitinu.

Pro rozhodnutí o dovolání obviněného považoval Nejvyšší soud za zásadní posouzení otázky, zda efedrin a pseudoefedrin obsažený v léčivém přípravku, který u sebe obviněný přechovával, lze považovat za vyloučený z působnosti čl. 2 písm. a) nařízení č. 273/2004, o prekursorech drog.

Soudní dvůr Evropské unie usnesením ze dne 2. 3. 2017 rozhodl, že léčivé přípravky obsahující shora uvedené látky jsou z nařízení č. 273/2004 vyloučeny. Na této skutečnosti nic nemění ani související nařízení č. 111/2005, kterým se stanoví pravidla pro sledování obchodu s prekursory drog mezi Unií a třetími zeměmi. Příloha uvedeného nařízení sice v mezidobí byla doplněna o novou kategorií zahrnující léčivé přípravky obsahující efedrin a pseudoefrin, nicméně jeho působnost se od působnosti nařízení č. 273/2004 liší. 

Ačkoliv jak nařízení č. 273/2004, tak i nařízení č. 111/2005 mají za cíl bojovat proti zneužívání látek často používaných při nedovolené výrobě omamných a psychotropních látek, nařízení č. 273/2004 o prekursorech má za cíl stanovit harmonizovaná opatření pro kontrolu a sledování těchto látek mezi členskými státy. Záměrem změn nařízení č. 111/2005 bylo posílit kontrolu léčivých přípravků obsahujících efedrin a pseudoefedrin, které jsou vyváženy z celního území Evropské unie nebo jím procházejí, neboť léčivé přípravky obsahující tyto dvě látky jsou mimo její území zneužívány pro nedovolenou výrobu drog.

Z rozhodnutí Soudního dvora tak plyne, že léčivé přípravky obsahující předmětné látky nemohou být kvalifikovány jako prekursory drog ve smyslu nařízení č. 273/2004. V návaznosti na rozhodnutí Soudního dvora bude Nejvyšší soud nyní se zohledněním závěrů z rozhodnutí o předběžné otázce rozhodovat o důvodnosti dovolání obviněného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…