Společnost European Metals Holdings Limited poskytla českým úřadům právní analýzu dokládající, že je australským podnikatelským subjektem

10.01.2018 18:04

Společnost European Metals Holdings Limited poskytla relevantním českým úřadům, Ministerstvu financí, Ministerstvu průmyslu a obchodu a Ministerstvu životního prostředí analýzu právní kanceláře Steinepreis Paganin, která potvrzuje, že je australským podnikatelským subjektem s vlastní právní subjektivitou.

Společnost European Metals Holdings Limited poskytla českým úřadům právní analýzu dokládající, že je australským podnikatelským subjektem
Foto: European Metals
Popisek: EuroEuropean Metalspean Metals

Společnost European Metals Holding Limited je veřejně obchodovatelnou společností na australské a londýnské burze. K datu 12. října měla společnost široce diverzifikovanou strukturu 677 akcionářů, jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital, která se na projektu aktivně podílí. V Česku pokračují jednání s partnery projektu za účelem vytvořit tuzemský ucelený řetězec výroby a zpracování lithia, včetně komunikace s regionálními partnery státní správy. To znamená pro Česko tisíce nových pracovních míst nejen v oblasti těžby a zpracování rud, ale zejména v navazujících high-tech oborech. Tím dojde k zásadní podpoře zaměstnanosti a restrukturalizace průmyslu nejen v Ústeckém regionu, ale i v celé ČR. Zároveň dojde i k významnému rozvoji české vědy, výzkumu a systému vzdělávání.

Analýza právní kanceláře Steinepreis Paganin, která byla poskytnuta českým úřadům, se opírá o následující fakta:

  • Společnost European Metals Holdings Limited má registrované sídlo v australském Perthu.
  • Společnost je registrována v australském obchodním rejstříku jako tzv. „Australian public company“ – australská veřejná společnost. https://abr.business.gov.au/SearchByAbnHistory.aspx?abn=55154618989
  • Společnost je registrována jako řádný australský daňový resident.
  • Akcie společnosti, reprezentující 100% kapitálu společnosti jsou prostřednictvím CDI listovány na australské burze cenných papírů.
  • Podíl australských akcionářů na kapitálu společnosti tvoří vice než 82%.
  • V představenstvu společnosti mají australští občané většinu hlasovacích práv.
  • Právní postavení společnosti jako australského podnikatelského subjektu potvrdila svým dopisem také australská vláda v zastoupení vládní agentury Austrade.

Cílem společnosti European Metals Holdings Limited je vytvořit v Česku ucelený řetězec výroby a zpracování lithia, což přinese tisíce nových pracovních míst nejen v oblasti těžby a zpracování rud, ale zejména v navazujících high-tech oborech a tím dojde k zásadní podpoře zaměstnanosti a restrukturalizace průmyslu nejen v Ústeckém regionu, ale i v celé ČR. Zároveň dojde i k významnému rozvoji české vědy, výzkumu a systému vzdělávání. Jednání s partnery probíhají podle plánů, včetně komunikace s regionálními partnery státní správy. Obdobný projekt těžby lithných rud aktuálně probíhá i na německé straně Cínovce. Projekt v sousedním Německu realizovaný plně soukromým kanadsko-německým konsorciem má významnou podporu ze strany vlády i regionu. Německo si uvědomuje ekonomické i sociální přínosy těžby a zpracování lithia a tamější zemská vláda všemožně podporuje tento projekt od usnadnění administrativních úkonů až po nulové poplatky z vytěžených nerostů.

Jak již bylo oznámeno dříve, česká dceřiná společnost Geomet s.r.o. nadále pokračuje v realizaci průzkumných a analytických prací ložiska Cínovec v rámci svých stanovených průzkumných území.

V prosinci 2017 byl za účelem financování přípravných prací pro finální studii proveditelnosti, zejména dokončení hydrometalurgických testů, posílen kapitál společnosti European metals Holdings Ltd o 4 miliony australských dolarů. Akcionáři společnosti tak projevili důvěru v rozvíjející se projekt a odbornou činnost společnosti.

Investiční skupina Arca Capital je jedním z největších českých akcionářů společnosti EMH, jejíž česká dceřiná společnost Geomet provádí průzkum těžby lithia pod Cínovcem a v následujících letech zde plánuje uskutečnit jeho těžbu a zpracování. Projekt považujeme za reálný a perspektivní a naším záměrem je podporovat jej a rozvíjet. Na projektu se aktivně se podílíme, v rámci vývoje projektu a nastavení spolupráce s dalšími subjekty probíhá z naší strany také komunikace s regionálními partnery státní správy. Současně vyzýváme k jednání i zástupce Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu včetně včetně státního podniku Diamo. Projekt významným způsobem podpoří výzkum a vývoj nejen v regionu, ale v celé ČR, a zároveň dojde k podpoře vzdělanosti a ke zvýšení zaměstnanosti příslušné kvalifikované pracovní síly, proto by mělo být v jejich zájmu věc řešit. Co se týče výše naší investice, máme v plánu ji dále navyšovat v souladu s potřebami projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…