Společnost LEGO a CIIRC ČVUT zefektivňují výrobu a nahrazují rutinní práci umělou inteligencí

22.04.2021 11:48

Společnost LEGO, která má v České republice velký výrobní závod v Kladně, dlouhodobě spolupracuje s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v oblasti výzkumu a vývoje. Vývojový tým nepracuje s konkrétním zadáním, ale hledá příležitosti, jak zlepšit a zefektivnit výrobu i pracovní podmínky. Úspěšná řešení se budou postupně rozšiřovat i do dalších závodů společnosti LEGO po celém světě.

Společnost LEGO a CIIRC ČVUT zefektivňují výrobu a nahrazují rutinní práci umělou inteligencí
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Příkladem spolupráce je i současný projekt týkající se balicích linek, které se dosud spoléhaly především na zkušenosti a znalosti operátorů. S pomocí umělé inteligence se rozvíjí koncept flexibilních a rekonfigurovatelných výrobních linek, ty pomáhají rychle reagovat na měnící se potřeby trhu a sezónnost výroby. Konkrétním výstupem spolupráce je systém postavený na sběru a analýze dat pomocí metod strojového učení pro nahrazení rutinní práce operátorů při seřizování vibračních bubnů. Na základě zkušeností získaných během tříměsíčního testovacího období můžeme říct, že toto řešení ušetří 30 % operátorského času. Operátoři v rámci tohoto zkušebního projektu nově zastávají spíše dohledovou funkci a na nastalé mimořádné situace jsou upozorňováni pomocí nově vyvinuté mobilní aplikace.

„Moderní továrny budované dle principů Průmyslu 4.0 s využitím umělé inteligence umožňují komplexně řešit úlohy, se kterými se operátoři na linkách vypořádávají na základě dlouhodobých zkušeností, takzvaně podle citu. Strojové učení analyzuje data proudící z výrobních strojů a hledá optimální nastavení pro každou z obrovského počtu možných kombinací – dle konkrétního stroje a stavu jeho opotřebení a zároveň konkrétního elementu dávkovaného strojem,“ vysvětluje problematiku profesor Vladimír Mařík, vědecký ředitel CIIRC ČVUT. „Díky úzkému propojení s výrobou můžeme nápady a inovace testovat přímo v provozu. Získáme tím nejen reálnou zkušenost, ale také zpětnou vazbu přímo od kolegů operátorů. Jejich znalosti tak do celého projektu přináší velmi praktický pohled a expertízu, kterou nelze jinak nasimulovat.

Díky této spolupráci akademického světa a reálných uživatelů se nám daří dávat nápadům život a zároveň přirozenou cestou seznamovat operátory s inovacemi, na kterých pracujeme. Kladenská továrna je inovačním centrem pro celou skupinu LEGO, takže funkční řešení, která v Česku vyvineme, se budou postupně rozšiřovat do dalších továren LEGO® po celém světě,“ popisuje Josef Novák, ředitel týmu inovací společnosti LEGO.

Anketa

Co teď se sochou maršála Koněva?

hlasovalo: 10071 lidí

Navržená mobilní aplikace upozorní operátora na konkrétní problém a zároveň souhrnně reportuje data. Není třeba, aby byl operátor stále fyzicky přítomný na lince, řeší konkrétní úkoly tam, kde je aktuálně třeba. To výrazně zjednodušuje jeho práci. Funkcionality a využití aplikace se budou dále rozšiřovat.

„Tato výzkumně-vývojová spolupráce je významná i z toho hlediska, že řešení navržená naším týmem a otestovaná ve výrobním závodě Kladno pomáhají posouvat i vývoj nových technologií na globální úrovni společnosti LEGO. Český výrobní závod a jeho inovační centrum je příkladem přidané hodnoty českého průmyslu, po které se stále volá,“ vysvětluje význam spolupráce Petr Kadera, vedoucí skupiny inteligentní systémy pro průmysl na CIIRC ČVUT.

Projekt už ve své demonstrační fázi prokázal velký potenciál ve snížení náročnosti práce pro operátory i zvýšení možné výrobní kapacity. Projekt na konci března úspěšně prošel schválením top managementu a bude letos nasazen do pilotního provozu ve výrobních závodech LEGO v Kladně a Číně a v příštím roce v Mexiku a Maďarsku.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1604 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 432. místě a na 9. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151.–200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201.–250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201.–250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 283. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 251.–300. místě, v oblasti „Mathematics“ a „Material Sciences“ na 301.–350 místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 256. místě. Více informací najdete ZDE.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky je moderní vědecko-výzkumný ústav Českého vysokého učení technického v Praze (CIIRC ČVUT), který spojuje excelentní výzkumné týmy, mladé talenty a unikátní know-how s cílem posouvat technologické hranice a navázat na to nejlepší z tradic českého technického vzdělávání. Těžiště výzkumné práce CIIRC ČVUT se zaměřuje na čtyři základní pilíře: průmysl, energetiku, chytrá města a zdravou společnost, a to jak v základním, tak aplikovaném výzkumu. CIIRC ČVUT byl založen v roce 2013, přičemž plný provoz zahájil v polovině roku 2017 v nově postavené budově. V současné době čítá téměř 300 zaměstnanců v 8 výzkumných odděleních, která jsou doplněna tzv. Centry včetně Testbedu pro Průmysl 4.0. Oblast odborného zájmu CIIRC ČVUT je široká: zahrnuje umělou inteligenci, robotiku, automatické řízení a optimalizaci, počítačovou grafiku, počítačové vidění a strojové učení, automatické rozhodování, návrh softwarových systémů a výpočetních prostředků, návrh rozhodovacích a diagnostických systémů a jejich aplikace v medicíně, bioinformatiku, biomedicínu či asistenční technologie. ČVUT CIIRC vytváří jedinečný ekosystém akademicko-průmyslové spolupráce, ve kterém využívá diverzifikované formy financování projektů z národních, evropských a soukromých zdrojů. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…