Společnost pro ranou péči: Odmítáme stavění zájmu rodičů nad zájmy dětí

30.06.2016 14:04

Otevřené stanovisko Společnosti pro ranou péči k článku v Parlamentních listech ze dne 28. 6. 2016, kde poslankyně za hnutí ANO Mgr. Martina Berdychová hovoří o neprofesionalitě rané péče, která podle jejího vyjádření v současné době hájí spíše zájmy rodičů a nikoli zájem dětí.

Společnost pro ranou péči: Odmítáme stavění zájmu rodičů nad zájmy dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Společnost pro ranou péči, jako největší poskytovatel rané péče v České republice, dnes získala z médií informace  o meziresortních setkáních organizovaných a medializovaných poslankyní Mgr. Martinou Berdychovou. „Přestože jsme významným poskytovatelem rané péče, nebyli jsme k žádnému jednání o této problematice přizváni,“ uvádí předsedkyně Společnosti pro ranou péči Mgr. Pavla Matyášová. Ze strany iniciátorů (p. Vysuček, p. Šmídová, p. Kunešová) byla služba rané péče představena jako neprofesionální, nekoncepční a dlouhodobě systematicky neřešená, která preferuje zájmy rodičů nad zájmy dětí.

Iniciátoři jednání navrhují přesunout finanční prostředky určené na ranou péči z gesce MPSV do MŠMT na vzdělávání dětí od 0 do 3 let a na posílení SPC. Dále navrhují „aby vznikla objektivní, jasná meziresortní kontrola obsahu rané péče“ … „aby vrchní politický dohlížitel systematicky kontroloval poskytování rané péče“ (citace moderátorky p. Kunešové). V závěru bylo iniciátory toto jednání hodnoceno jako úspěšné a dostatečné pro to, aby následovalo už jen jednání na nejvyšší úrovni, které zprocesuje tento záměr během prázdnin, nejpozději do voleb.

Doufáme, že se jedná o ojedinělou iniciativu, vzniklou na základě nedostatku informací a z dezinterpretací informací. Raná péče je poskytována v ČR již 25 let. Ať již před či po legislativním ukotvení v zákonu č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, se vyvíjela vždy uceleně jako systém fungující na jasně definovaných kvalitativních standardech. V tomto byla a je mezi sociálními službami zcela výjimečná. Raná péče je profesionální služba pro celou rodinu (odmítáme stavění zájmu rodičů nad  zájmy dětí) poskytovaná ve spolupráci se zdravotnickým a školským resortem, prostřednictvím profesionálních poradců - speciálních pedagogů, sociálních pracovníků a externích terapeutů v domácím prostředí od roku 2005 tisícům rodin, které jsou s ní spokojeni (vyjádřeno ve smlouvách a zpětných vazbách od rodin).

Společnost pro ranou péči se proti uvedenému článku jednoznačně vymezuje a je připravena seznámit poslance Martinu Berdychovou, Jiřího Zlatušku, Milana Štecha a další se službami rané péče a funkčním systémem podpory dětí i rodičů v raném věku v systému sociálních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…