Spolupráci s Pardubickým krajem si instituce pochvalují

01.03.2018 12:13

V sále Jana Kašpara v budově Reálky v Pardubicích se uskutečnilo tradiční setkání členů Rady Pardubického kraje s představiteli institucí státní správy a dalších významných institucí v regionu. Mezi pozvanými byli nejen zástupci složek IZS, ale také regionálních poboček například Úřadu práce, Národního památkového ústavu či Katastrálního úřadu. Každá z přítomných institucí prezentovala nejen svoji aktuální činnost, ale také možnosti spolupráce s krajem.

Spolupráci s Pardubickým krajem si instituce pochvalují
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Jedním z debatovaných témat byla metodická pomoc obcím v případě povolování stavební činnosti v blízkosti kulturních památek. „Na základě konkrétní zkušenosti z České Třebové budeme jako kraj sledovat, jak bude na městských úřadech probíhat rozhodování orgánu státní památkové péče. S generální ředitelkou NPÚ Naděždou Goryczkovou jsme se již dříve dohodli, že i kdybychom měli být průkopníkem, tak zintenzivníme odbornou a metodickou činnost směrem k orgánu státní památkové péče na obcích s rozšířenou působností a budeme dbát na to, aby byla dodržována vydaná doporučení. Národní památkový ústav je jednoznačným garantem, že nebudou vznikat problematické stavby v blízkosti významných kulturních památek,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten v rámci diskuse upozornil zástupce Krajské hygienické stanice o přípravě rekonstrukce železničního uzlu v České Třebové a návrhu na protihluková opatření. „Současný návrh obsahuje velmi nevzhledné protihlukové stěny, které na průtahu městem dosahují tří až pěti metrů. Zjednodušeně nazývám návrh nezastřešeným tunelem, protože v některých místech dosahují bariéry včetně náspu až 10 metrů, což je výše přibližně druhého podlaží bytového domu. Rozumím tomu, že je potřeba dodržet hygienické normy, ale musíme jednat o variantě, která bude moderní a nebude hyzdit město. Z vlaku by nebylo vidět na město a opačně. To je pro mne nepřijatelné,“ řekl Netolický.

Majetková vypořádání je nutné urychlit

V rámci debaty se zástupci pozemkového úřadu došla řeč také na majetkoprávní vypořádání pozemků. „Zajištění majetkoprávních vypořádání je velmi důležité ve vazbě na investiční činnost kraje, a to nejen v případě silnic nižších tříd, ale nyní i přivaděčů k D35. Byť se nejedná primárně o státní instituce, tak je důležité, aby právě k nim bylo vše řešeno co nejrychleji a bez větších problémů,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.

Nové stanice záchranné služby zkrátí dobu výjezdu

Jedinou zúčastněnou organizací, jejíž je kraj zřizovatelem, je Zdravotnická záchranná služba. Její ředitel Igor Paar informoval nejen o stávající personální situaci, ale také i investičních plánech a výstavbě nových stanic ZZS. „V současné době připravujeme mimo jiné výjezdovou stanici ve Starých Čívicích, Moravské Třebové, na Seči či ve Vysokém Mýtě. Chceme zajistit, aby síť výjezdových stanic byla co nejhustší a výjezdová doba k jednotlivým případům se co nejvíce zkrátila,“ uvedl krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Ladislav Valtr.

Spolupráce univerzity a středních škol

Zástupci Univerzity Pardubice informovali přítomné nejen o personální změně na pozici rektora, ale také dalších rozvojových plánech jediné vysoké školy v regionu. „Dlouhodobě spolupracujeme s Univerzitou Pardubice a to nejen Fakultou zdravotnických studií, která je v úzkem kontaktu s našimi nemocnicemi. Chceme propojit i další střední školy tak, aby žáci měli co největší povědomí o nabízených oborech a možnostech studia,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek. Spolupráci pochválil také radní pro oblast dopravy Michal Kortyš. „Studentům Dopravní fakulty Jana Pernera jsme zadali zpracování studie, která nám má pomoci v případě dalšího směřování železniční dopravy v regionu. Jsem rád, že pro tyto účely můžeme využívat školu, která sídlí v našem kraji. Zpracovaná studie byla velmi kvalitní a je vidět, že studenti získávají v rámci studia nejen teoretické, ale také praktické znalosti,“ řekl radní Michal Kortyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…