Spor o zámek Bischofstein po čtyřech letech i díky ÚZSVM skončil

15.06.2017 9:48

Zámek na Broumovsku s parkem a příslušenstvím v roce 1949 přešel dle zákona o pozemkové reformě do vlastnictví státu. V roce 1990 s nemovitými věcmi hospodařil státní podnik Stavební geologie Praha, jehož majetek po provedené privatizaci přešel ke konci roku 1990 do nově založené akciové společnosti.

Spor o zámek Bischofstein po čtyřech letech i díky ÚZSVM skončil
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Katedrální kapitula při chrámu Svatého Ducha v Hradci Králové od roku 2013 vedla se současným vlastníkem a státem zastoupeným Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) soudní spor o vydání svého historického majetku.

Nejvyšší soud České republiky rozsudkem ze dne 11. dubna 2017 spor definitivně ukončil tím, že dovolání církve zamítl. Uznal tím, že privatizace z roku 1990, stejně jako převod nemovitostí na nově vzniklou akciovou společnost, proběhla v souladu s tehdy platnými právními předpisy a stát v žádném z kroků nepochybil. Soud tak také v souladu se stanoviskem ÚZSVM potvrdil, že uvedený zámek není předmětem církevních restitucí a ÚZSVM tak nemusí pozemky vydat v rámci zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Ranně barokní zámek Bischofstein, který jako součást Velkostatku Skály patřil Katedrální kapitule v Hradci Králové a byl od 17. století letním sídlem královéhradeckých biskupů, se nachází přímo u Teplických skal v okrese Náchod (Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály, Chráněná krajinná oblast Broumovsko). Osada Skály (německy Bischofstein) je součástí města Teplice nad Metují. Místo zvěčnil velikán české literatury Alois Jirásek ve svých dílech Skály a Z různých dob.

V současnosti je využíván pro potřeby pobytů škol v přírodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…