Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zvou 24. února na literární pořad Mater speciosa V JESKYNI

19.02.2024 13:07 | Tisková zpráva

Netradiční spojení krasového podzemí a poezie nabídne program, který se v rámci pravidelného cyklu V JESKYNI uskuteční v sobotu 24. února 2024 v Koněpruských jeskyních na Berounsku. Od 16:00 začne v podzemí Zlatého koně netradiční představení se čtením básnické sbírky Jeana-Gasparda Páleníčka Mater speciosa. Účinkovat budou autor a spisovatel Ivan Matoušek. Akci pořádá Správa jeskyní ČR a časopis Revolver Revue. "Chceme ukázat, že jeskyně nejsou jen o geologii a historii, ale mohou žít i dnes. Umění do tak hezkých míst určitě patří, zkoušíme úžasnou akustiku propojit s přednesem poezie. Pořad bude mít reprízu v dubnu. Cyklus V JESKYNI v průběhu roku nabídne divadelní představení či filmovou projekci s živou hudbou," říká vedoucí Koněpruských jeskyní Lenka Kachlík.

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zvou 24. února na literární pořad Mater speciosa V JESKYNI
Foto: caves.cz
Popisek: Správa jeskyní ČR - logo

Jean-Gaspard Páleníček představuje v básnické sbírce Mater speciosa (Revolver Revue, 2022) své francouzské texty z let 2011–2017 s jejich paralelními překlady do češtiny, na kterých spolupracoval s Ivanem Matouškem. Páleníčkovy civilně laděné náhledy mezilidských mikrodramat ztvárňují vytříbeně úsporným básnickým jazykem archetypální témata zrození, štěstí, bolesti a smrti. Rozsáhlejší ústřední skladba, stylizovaná jako tragikomický divadelní výjev, reflektuje s jemnou empatií i sebekritickým sarkasmem smysl umělecké tvorby v současném světě.

Vstupenky na akci pro všechny milovníky poezie a atypických kulturních zážitků lze koupit online na webu jeskyní: ZDE. Případné zbylé bude možné získat na pokladně Koněpruských jeskyní hodinu před začátkem. Možnost parkování zdarma je ve vzdálenosti cca 200 metrů. „V průběhu čtení budeme procházet celým návštěvnickým okruhem Koněpruských jeskyní. Vstup po zahájení nebude možný. Doporučujeme si vzít teplé oblečení, uvnitř je 10,5 stupně Celsia,“ přibližuje Kachlík. Cyklus kulturních akcí V JESKYNI se koná v rámci projektu Malé centrum velkého dění a Večerů RR, které podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Státní fond kultury ČR.

Koněpruské jeskyně leží ve středních Čechách, sedm kilometrů jižně od Berouna v chráněném území CHKO Český kras, nedaleko hradů Křivoklát a Karlštejn. Objeveny byly v roce 1950 a pro veřejnost zpřístupněny roku 1959. Vznikly v devonských vápencích starých až 410 miliónů let. Jsou vyvinuty ve třech výškových úrovních s denivelací více než 70 metrů. Jejich celková délka přesahuje 2 kilometry, zpřístupněno je cca 620 metrů. Ve svrchním patru byla v 15. století tajná penězokazecká dílna. Jeskyně jsou jedinečné svou opálonosnou výzdobou a paleontologickými nálezy, dokládajícími vývoj přírody za posledních 1,5 miliónu let. O možnostech prohlídky 620 metrové návštěvnické trasy se lze více dozvědět na webu ZDE, o aktualitách pod Zlatým koněm také na ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…