Správa národního parku České Švýcarsko zpřístupní skalní hrad Falkenštejn

02.09.2017 20:47

Po několikaleté přípravě započaly práce na zpřístupnění skalního hradu Falkenštejn v národním parku České Švýcarsko nedaleko Jetřichovic. Vzhledem k nepřístupnému terénu musely být stavební prvky na místo určení dopraveny pomocí vrtulníku.

Správa národního parku České Švýcarsko zpřístupní skalní hrad Falkenštejn
Foto: NP České Švýcarsko
Popisek: Národní park České Švýcarsko

„Současný přístup na skalní ostroh, kde ve středověku stával skalní hrad, je pro návštěvníky velice nebezpečný“, říká Pavel Benda, ředitel Správy NP České Švýcarsko a pokračuje: „Proto jsme se již před několika lety rozhodli, že přístup opravíme.  Projektovou dokumentaci jsme si nechali zpracovat již v roce 2009. Vlastní realizaci však bránil nedostatek financí. Jistou komplikací byla také skutečnost, že hrad je kulturní památkou. Peníze jsme nakonec získali z Ministerstva životního prostředí. Podařilo se nám také domluvit se s památkáři na konečné podobě projektu, takže jeho realizaci nestojí již nic v cestě“.

V rámci projektu za necelých 7 miliónů korun budou na skalní ostroh osazena nová ocelová schodiště, pochozí plochy a zábradlí. Zároveň vznikne i jakýsi malý turistický okruh, neboť na vrchol povedou dvě cesty, přičemž jedna bude určena pouze pro výstup a druhá jen pro sestup. „Zpřístupněním skalního ostrohu se zbytky hradu vznikne nový atraktivní turistický cíl v okrajové části národního parku, což je naprosto v souladu s naší filosofií nabízet návštěvníkům výletní cíle v blízkosti obcí na hranicích národního parku“, říká Richard Nagel, ředitel odboru vnějších vztahů správy NP, a dodává: „Veškeré práce budou dokončeny do 30. listopadu tohoto roku. Předpokládáme, že zpřístupněný hrad představíme návštěvníkům poprvé na jaře příštího roku v rámci otevření turistické sezóny“.

Skalní hrad Falkenštejn se nachází necelý kilometr severovýchodně od obce Jetřichovice. Vznikl ve 14. století jako správní středisko zdejších majetků rodu Michaloviců a na ochranu obchodní stezky z Míšně a Lužice. Poslední písemná zmínka o hradu pochází z roku 1457. Nedlouho poté byl pravděpodobně opuštěn. Znovuobjeven byl až s nástupem romantismu v 19. století, kdy se stal vyhledávaným výletním cílem. Do současnosti se zde zachovaly zbytky komnaty vytesané do skály a také cisterna na vodu. Na přelomu 20. a 21. století zde probíhal intenzivní archeologický výzkum. K nejcennějším nálezům patří tzv. „Falkenštějnská madona;“ – drobná keramická soška asi z 15. století. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…