Správa státních hmotných rezerv pomáhá při likvidaci škod na Hodonínsku a Břeclavsku

05.07.2021 18:23

Správa státních hmotných rezerv pomáhá při odstraňování škod, které způsobilo tornádo na Hodonínsku a na Břeclavsku. „Situaci sledujeme. Jsme v kontaktu s tajemníkem Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje. Zatím jsme tam poslali asi 20 kusů techniky,“ upřesnil Předseda SSHR Pavel Švagr.

Správa státních hmotných rezerv pomáhá při likvidaci škod na Hodonínsku a Břeclavsku
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

Jedná se především o vyprošťovací kontejnery, ve kterých jsou hydraulické zvedáky, páčidla nebo hydraulické kleště. Jednotkám IZS usnadňují postup při provádění bouracích a střihacích prací nebo při řezání různých druhů materiálů. Při odklízení trosek mohou hasiči využít i různé zvedací mechanické, hydraulické a vzduchové prostředky. V kontejneru jsou dále také zásoby s provozní kapalinou, pohonné hmoty, zdravotnický materiál a transportní pomůcky.

Vedle toho byly nasazeny také elektrocentrály nebo čerpadla. Na místě už jsou také kontejnery nouzového přežití, ve kterých je kuchyňka, toaleta a sprcha. Díky nim je možné vytvořit zázemí pro evakuované lidi nebo pro hasiče a záchranáře.

Vláda hned v pátek schválila bezplatné poskytnutí nouzových zásob ze státních rezerv. Jednotky IZS, které na místě zasahují, také mohou využívat systém Krizových karet SSHR k bezplatnému výdeji nouzových zásob benzínu a nafty.

„V Hodoníně byla v pátek zprovozněna čerpací stanice EuroOil, která patří státní společnosti Čepro a které byla momentálně bez proudu. Právě zde mohou vozy IZS přednostně natankovat palivo ze státních rezerv,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

O pomoc ze státních rezerv může krizový štáb požádat non stop přes speciální informační systém Krizkom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…