Správa státních hmotných rezerv pomáhá při likvidaci škod na Hodonínsku a Břeclavsku

05.07.2021 18:23

Správa státních hmotných rezerv pomáhá při odstraňování škod, které způsobilo tornádo na Hodonínsku a na Břeclavsku. „Situaci sledujeme. Jsme v kontaktu s tajemníkem Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje. Zatím jsme tam poslali asi 20 kusů techniky,“ upřesnil Předseda SSHR Pavel Švagr.

Správa státních hmotných rezerv pomáhá při likvidaci škod na Hodonínsku a Břeclavsku
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

Jedná se především o vyprošťovací kontejnery, ve kterých jsou hydraulické zvedáky, páčidla nebo hydraulické kleště. Jednotkám IZS usnadňují postup při provádění bouracích a střihacích prací nebo při řezání různých druhů materiálů. Při odklízení trosek mohou hasiči využít i různé zvedací mechanické, hydraulické a vzduchové prostředky. V kontejneru jsou dále také zásoby s provozní kapalinou, pohonné hmoty, zdravotnický materiál a transportní pomůcky.

Vedle toho byly nasazeny také elektrocentrály nebo čerpadla. Na místě už jsou také kontejnery nouzového přežití, ve kterých je kuchyňka, toaleta a sprcha. Díky nim je možné vytvořit zázemí pro evakuované lidi nebo pro hasiče a záchranáře.

Vláda hned v pátek schválila bezplatné poskytnutí nouzových zásob ze státních rezerv. Jednotky IZS, které na místě zasahují, také mohou využívat systém Krizových karet SSHR k bezplatnému výdeji nouzových zásob benzínu a nafty.

„V Hodoníně byla v pátek zprovozněna čerpací stanice EuroOil, která patří státní společnosti Čepro a které byla momentálně bez proudu. Právě zde mohou vozy IZS přednostně natankovat palivo ze státních rezerv,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

O pomoc ze státních rezerv může krizový štáb požádat non stop přes speciální informační systém Krizkom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé  stromy novými

10:04 Nadace ČEZ: V zámeckém parku psychiatrické nemocnice nahradili uhynulé stromy novými

Do jarní výsadby nové zeleně se pustili v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Na šest vzrostlýc…