Správa uprchlických zařízení MV: Průběžné informace o státním integračním programu

29.09.2018 22:04

Generálním poskytovatelem integračních služeb je Správa uprchlických zařízení MV od ledna 2017. Vytvořili jsme síť kontaktních míst po České republice, kde se sociální pracovníci potkávají s držiteli mezinárodní ochrany, kteří vstoupili do státního integračního programu a tvoří spolu individuální integrační plány. Ceníme si výborné spolupráce s odborem azylové a migrační politiky MV, díky které běží program bez zbytečných průtahů.

Správa uprchlických zařízení MV: Průběžné informace o státním integračním programu
Foto: Správa uprchlických zařízení MV
Popisek: Správa uprchlických zařízení MV

Máme síť smluvních organizací, které se společně s námi na integraci podílí. Lidé s udělenou mezinárodní ochranou se naučili vyhledávat naše kontaktní místa a přicházet si pro informace, asistenci nebo jinou pomoc.

Mnohá tato slova tlumočíme jiným institucím, z některých si bereme ponaučení sami a jiná, těch je většina, nás vyloženě těší, viz. například ocenění jednoho z klientů: „Velmi oceňuji pomoc s řidičským průkazem a kurzy angličtiny. Životně důležité bylo vyhledání bydlení, rád bych také v budoucnu nabídl pomoc dalším lidem v podobné situaci.“

Individuální integrační plány, jako hlavní nástroj podpory, provazují jednotlivé klíčové oblasti a činnosti. Držitelé mezinárodní ochrany (azylanti a cizinci s doplňkovou ochranou) na nich pracují spolu se sociálními pracovníky. Učíme je především prvním krokům, odrazit se ode dna, soběstačnosti a motivaci se dobře začlenit. Musí se sami aktivně podílet. O přísun hodin výuky českého jazyka se stará MŠMT, někteří klienti tak chodí na češtinu i 16 hodin týdně.

Na sklonku léta jsme si nově začali všem klientům říkat o zpětnou vazbu, a to v okamžiku, kdy program po dvanácti měsících opouští. Kvalita a dlouhodobá udržitelnost programu je pro nás aktuálně největší zadání. Proto máme v plánu uvést do provozu databázi, s pomocí které budeme moci hodnotit efektivitu programu, oblasti, které fungují lépe a které hůře.

Jsou zde i určitá úskalí, se kterými se potkáváme. Stejně, jako je tomu na celospolečenské úrovni, potýkají  se i držitelé mezinárodní ochrany například s potížemi při hledání bydlení.

Více najdete na stránkách státního integračního programu integracniprogram.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…