Správa železnic: Revitalizace trati z Lovosic do České Lípy se naplno rozjíždí

06.03.2022 16:51 | Tisková zpráva

Správa železnic provádí od konce loňského roku revitalizaci trati Lovosice – Česká Lípa. Už příští týden postoupí práce do další fáze, která si vyžádá nepřetržité výluky.

Správa železnic: Revitalizace trati z Lovosic do České Lípy se naplno rozjíždí
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Od pondělí tak utichne vlakový provoz v celé trati mezi Lovosicemi a Českou Lípou. Toto omezení skončí 22. dubna, výluky na různě dlouhých úsecích pak potrvají do začátku srpna.

K předání staveniště zhotoviteli došlo koncem loňského listopadu. Jeho úkolem je provést celkovou revitalizaci trati, práce budou probíhat z velké části na území Ústeckého kraje v úseku Žalhostice – Liběšice (mimo), kde dojde ke zvýšení rychlosti až na 100 km/h. V Libereckém kraji jsou do rekonstrukce zahrnuty vybrané mosty, propustky a přejezdy.

Cílem stavby je zrychlení železniční dopravy a zvýšení bezpečnosti provozu. V úseku mezi Žalhosticemi a Liběšicemi dojde k obnově železničního spodku a výměně kolejového roštu, modernizací projde i sdělovací a zabezpečovací zařízení.

Stanice Žalhostice projde kompletní přestavbou a získá dvě nová bezbariérová nástupiště. Nové nástupiště se vybuduje také v zastávce Trnovany. Dále se zvýší zabezpečení vybraných železničních přejezdů, před kterými musí vlaky zpomalovat kvůli špatným rozhledovým poměrům.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

V současné době se provádí především kácení dřevin a výstavba nového dispečerského pracoviště na ústředním stavědle v Lovosicích. Od příštího týdne se začne pracovat také na železničním spodku a svršku, což si vyžádá nepřetržité výluky, které zasáhnou různě dlouhé úseky.

Termíny výluk podle dotčených úseků:

  • 7. 3. – 22. 4. 2022 Lovosice – Česká Lípa
  • 23. 4. – 29. 6. 2022 Lovosice – Blíževedly
  • 30. 6. – 4. 8. 2022 Litoměřice horní nádraží – Blíževedly

Celkové náklady investiční akce činí 1 135 828 991 Kč, zhotovitelem prací je Společnost pro revitalizaci trati Lovosice – Česká Lípa, kterou tvoří firmy AŽD a EDIKT. Hotovo má být letos v listopadu.

Stavba je navržena k financování z Evropského finančního Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility; RRF) v rámci Národního plánu obnovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ opět varuje před podvodnými reklamami na sociálních sítích: Je to důmyslná past, nenechte se nachytat

8:54 ČEZ opět varuje před podvodnými reklamami na sociálních sítích: Je to důmyslná past, nenechte se nachytat

Na internetu se objevila další vlna klamavých reklam, které zneužívají dobrého jména a značky společ…