Správa železnic: Začne rekonstrukce výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží

09.05.2021 20:39

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží. Stala se jím SPOLEČNOST NÁDRAŽÍ PLZEŇ, kterou tvoří Metrostav DIZ jako vedoucí společník, dalšími společníky jsou OHL ŽS a AVERS. Nabídková cena vítězného uchazeče dosáhla 667 930 039 korun bez DPH. Zahájení prací je plánováno v květnu, trvat by měly dva a půl roku.

Správa železnic: Začne rekonstrukce výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

„Tato stavba navazuje na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, která proběhla v minulých letech. Hlavním předmětem prací bude celková rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy z roku 1908. Bude zahrnovat především opravu střešního a obvodového pláště a úpravy vnitřních prostor v přízemí a patře odbavovací haly pro zlepšení služeb pro cestující,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Snadnější překonání výškového rozdílu mezi hlavní a horní halou zajistí eskalátory a výtahy.

Samozřejmostí bude přestavba veřejných WC a bezbariérový přístup na ně. Hlavní hala bude mít nové komplexní osvětlení a kamery s přímým dohledem. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené.

Celý objekt dostane novou střechu a fasádu, vše s důrazem na jeho památkovou ochranu. Důležitou součástí rekonstrukce pak bude výměna všech vnitřních rozvodů a také oken a dveří, což zajistí nižší energetickou náročnost budovy. Dále dojde k vytvoření administrativně- provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…