Správa železnic získala cenu Mosty

16.09.2020 8:24

Za mimořádnou aktivitu ve prospěch osob se zdravotním postižením získala Správa železnic cenu Mosty 2019.

Správa železnic získala cenu Mosty
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, která výroční ceny zaštiťuje, ocenila především snahu správce infrastruktury systematicky zpřístupňovat cestování po železnici osobám se zdravotním postižením a také aktivní spolupráci obou jmenovaných organizací.

Rostoucí bezbariérovost železnice dokládají i poslední analýzy. Ty ukázaly, že v rámci koridorů a dalších důležitých mezinárodních tratí činí podíl stanic s bezbariérovým přístupem na nástupiště 54 %. V případě výpravních budov na těchto páteřních tratích jde o 50 %. 

„Jenom v loňském roce se nám podařilo dokončit osmnáct staveb, které významně přispěly k bezbariérovosti železnice. Nově jsou tak plně bez bariér například přístupy na nástupiště ve stanicích a zastávkách mezi Řikonínem a Vlkovem u Tišnova, v Karlových Varech, Poříčanech, Čelákovicích nebo do výpravních budov v Přibyslavi a Břeclavi,“ vyjmenovává generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Jak dodává, v dalších letech se osobám se zdravotním postižením nádraží ještě více zpřístupní. Do roku 2025 má Správa železnic v plánu zvýšit počet bezbariérových nástupišť na páteřních tratích o dalších téměř 20 %. 

Dalším krokem k dosažení přístupnosti je projekt Euroklíč, díky němuž se postupně zvyšuje dostupnost především veřejných hygienických zařízení vybavených jednotným eurozámkem. V rámci železnice (v drtivé většině jde o toalety na nádražích) bylo instalováno už 185 Eurozámků na 127 místech. Do budoucna tento počet nadále poroste.

Za účelem koordinace plánů manažera infrastruktura a požadavků na vytváření podmínek pro cestování všech osob se zdravotním postižením byla v loňském roce založena platforma pro setkávání zástupců Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, osobních dopravců a Správy železnic. Zástupci osob se zdravotním postižením se tak mohli seznámit s vývojem zpřístupňování stanic v letech 2020 až 2025 nebo se spuštěním nových webových stránek Správy železnic, na kterých nechybí ani informace o úrovni bezbariérové přístupnosti stanic a zastávek.

Dalším významným počinem Správy železnic bylo vloni v prosinci zahájení poskytování pomoci v obsazených stanicích lidem se všemi typy zdravotního omezení (tělesným, zrakovým i sluchovým) od přednádraží až na nástupiště. K datu zahájení poskytování této služby byla nabízena ve 327 lokalitách. Od letošního září pak dochází k velké změně v celém systému, kdy Správa železnic upravila organizační strukturu a zavedla systém tzv. mobilních čet. Díky tomu došlo k významnému nárůstu míst s nabídkou potřebné pomoci, a to na 869 nádraží. 

Předání prestižního ocenění Mosty 2019 se uskutečnilo dnes ve Zlíně. I v tomto kraji Správa železnic neustále zvyšuje bezbariérovost. Například v loňském roce vybudovala bezbariérový přístup na zastávku Velké Karlovice, stanici Staré Město u Uherského Hradiště vybavila vodicími liniemi a orientačními hlasovými majáčky pro osoby se zrakovým postižením, v letošním roce by měly být zřízeny bezbariérové přístupy do stanice Lhotka nad Bečvou. V příštím roce začne například modernizace stanic Bystřice pod Hostýnem a Vsetín, které se rovněž stanou bezbariérovými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…