Srovnání evropských zemí v oblasti efektivity justice vychází pro Českou republiku kladně

13.11.2016 13:32

Komise pro efektivitu justice (CEPEJ) Rady Evropy publikovala dne 6. října 2016 nové vydání dokumentu „Evropské justiční systémy - efektivita a kvalita justice, vydání 2016 (data 2014)“.

Srovnání evropských zemí v oblasti efektivity justice vychází pro Českou republiku kladně
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Komise pro efektivitu justice pravidelně shromažďuje údaje o fungování justičních systému členských zemí Rady Evropy a každé dva roky vydává dokument Evropské justiční systémy. Právě vydaný dokument obsahuje data za rok 2014, ale umožňuje i porovnání za období let 2010, 2012 a 2014. Současně byl vydán i samostatný dokument „Využití informačních technologií u soudů“.

Dokument obsahuje srovnání 45 členských zemí Rady Evropy (pouze kromě Lichtenštejnska a San Marina), jako pozorovatel se  účastnil rovněž Izrael.   

Aktuální vydání je revoluční v tom směru, že byla zásadně zestručněna papírová podoba dokumentu, který obsahuje jen nejdůležitější údaje soustředěné v 5 kapitolách (základní ekonomická a demografická data; rozpočty soudních systémů; soudci, státní zástupci, advokáti; organizace soudního systému a efektivita a kvalita činnosti soudů a státních zastupitelství).

Všechna data včetně vysvětlivek a komentářů jsou pak obsažena v nové interaktivní databázi, která umožňuje jak detailní pohled na konkrétní zemi, tak porovnání základních dat až u tří zemí současně, jakož i generování tabulek, grafů a map.

Pokud jde o některé údaje za ČR, za rok 2014 činil rozpočet na justiční systém na 1 obyvatele přesný medián (44,70 Euro), průměr je 60 Euro na obyvatele, ale polovina států vykázala méně než 45 Euro na obyvatele.

Nadále zůstává poměrně vysoký počet soudců na 100.000 obyvatel (28,8, zatímco medián činí 17,82).

Poměrně uspokojivé výsledky v tomto mezinárodním srovnání dosáhla ČR v efektivitě řízení, když při nápadu 4,6 sporných civilních a obchodních sporů na 100.000 obyvatel činil ukazatel tzv. „clearance rate“, tj. jak efektivně soud se vypořádává s nově napadlými věcmi, 104,7%, přičemž soud je tím efektivnější, čím je tento ukazatel vyšší než 100% (na Slovensku činil například 91,7% a v Rakousku 103%). ČR vykázala celkem 2,1 nevyřízených věcí na konci roku 2014 na 100.000 obyvatel, zatímco například Rakousko 0,4 a Slovensko 3,7 nevyřízených věcí. Počet dnů, které soudy potřebují k vyřízení věci (tzv. „disposition time“), činil za rok 2014 celkem 163 dnů, pro porovnání v Rakousku 130 dnů a na Slovensku 524 dnů.     

Další informace jsou k dispozici na www.coe.int/cepej, kde je i odkaz na databázi CEPEJ-STAT včetně video návodu, jak tuto databázi používat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne