Stane se Bitcoin světovou rezervní měnou?

09.02.2023 16:00 | Komerční článek

Po stovky let bylo zlato hlavní světovou rezervní měnou. Přestože svět přešel na fiat měny, vlády i investoři stále považují zlato za bezpečný přístav. Vzhledem k nedávné volatilitě však může mít kryptoměna příležitost stát se novou, možná bezpečnější volbou.

Stane se Bitcoin světovou rezervní měnou?
Foto: pixabay.com
Popisek: Bitcoin, ilustrační foto

Podle nejnovějších informací by cena zlata mohla v první polovině roku 2023 růst, ale v druhé polovině roku již pravděpodobně dále neporoste. 
 
Převody zlata nemohou držet krok s dnešními transakcemi, které probíhají tak rychle a často. Přesun zlatých žetonů z jedné země do druhé je dost jednoduchý, ale přesun skutečných zlatých rezerv je obtížnější. Tváří v tvář těmto problémům by kryptoměna mohla být životaschopnou možností.
 
Je Bitcoin méně volatilní investicí než zlato?
 
Kryptoměny a zlato mají mnoho společného, zejména pokud jde o jejich vztah k fiat penězům. Vzhledem k jejich konečné nabídce oběma chybí volatilita fiat měny. Zlato však nemusí být schopno odolat současným trhům, zatímco krypto vzniklo v době internetu.
 
Rychlost transakcí není u krypto plateb problém, protože využívají technologii blockchain. Některé kryptoměny mají také zavedena protiinflační opatření, jako je například půlení Bitcoinu, která jim pomáhají zůstat stabilnější. Na druhou stranu mají kryptoměny určité potíže s volatilitou, které zlato nemá. Jednou z velkých výhod Bitcoinu oproti zlatu je však jeho dostupnost.
 
Jedním klepnutím na tlačítko se můžete stát investorem do Bitcoinu, řekněme s Immediate Connect nebo jinou platformou, ale pro zlato musíte projít složitými procesy. Takže skutečnost, že k Bitcoinu lze přistupovat snadněji, mu může dát výhodu před zlatem, aby se stal světovou rezervní měnou.
 
Protože jsou trhy s kryptoměnami mnohem menší než tradiční trhy, mají drobné pohyby větší dopad. Při tak malém trhu mají výkyvy v poptávce větší dopad na hodnotu kryptoměn. Kryptoměna krytá zlatem by mohla být alternativou, která kombinuje to nejlepší z obou světů.
 
Tokeny v kryptoměnách založených na zlatě, jako je například nově spuštěná kryptoměna Tether Gold, představují množství zlata, nikoliv samy sebe. Hodnota fyzického zlata tyto kryptoměny stabilizuje, což snižuje jejich volatilitu a zároveň zachovává rychlost a bezpečnost blockchainu. Zároveň platí, že pokud se změní cena zlata, změní se i hodnota těchto kryptoměn.
 
Kryptoměny získávají uznání
 
Vnímání legitimity kryptoměn je nejvýznamnější překážkou pro to, aby se staly široce přijímanou rezervní měnou. Veřejnost se dříve stavěla ke kryptoměnám negativně, ale to se začíná měnit. Kryptoměny a blockchain jsou stále populárnější mezi významnými jednotlivci, podniky i vládami.
 
Několik finančních gigantů, včetně Goldman Sachs a Bank of America, začalo experimentovat s technologií blockchain. Kryptoměny sice nepoužívají, ale přijetí technologie, která je jejich základem, je významným krokem vpřed. Přinejmenším je to ke kryptoměně přiblíží.
 
Když se v zemi zhroutila fiat měna, obrátili se Venezuelané ke kryptoměnám. Podniky začaly přijímat Bitcoin jako alternativu, když inflace dosáhla přibližně 2 616 %. Tato praktická ukázka toho, jak by se kryptoměna mohla používat jako rezervní měna, může povzbudit země k přechodu na národní úrovni.
 
Kryptoměny mají před sebou dlouhou cestu, ale budoucnost se zdá být jasná
 
Kryptoměna má stále daleko k tomu, aby byla uznána jako rezervní měna na celém světě. Příliš mnoho lidí, zejména vlád, si navzájem nedůvěřuje. Navzdory těmto problémům však ukazují nedávné události na světlou budoucnost kryptoměn, zejména s ohledem na kolaps zavedených systémů.
 
S klesající důvěrou veřejnosti ve fiat měnu a měnícími se cenami zlata se krypto jeví jako životaschopná alternativa. Svět nepřejde na krypto přes noc, ale očekává se, že změny začnou brzy.
 
Od vypuknutí epidemie COVID-19 v roce 2020 byly ekonomiky po celém světě vážně poškozeny. Například v různých ekonomikách Severní Ameriky přibylo mnoho stimulačních balíčků. Kromě toho mohou úrokové sazby v Kanadě a Spojených státech zůstat po delší dobu nízké.
 
To vyvolalo výraznou rally v alternativních aktivech, jako je Bitcoin (BTC), což vyvolalo obavy, že se může jednat o bublinovou investici. Aktiva, která mohou investoři využít k zajištění proti inflaci, jako je zlato a stříbro, zaznamenala v posledních letech obrovský nárůst.
 
V roce 2022 zakončilo stříbro a zlato rok s výrazným ziskem 48 %, resp. 25 %. Podle analytiků se jedná o neuvěřitelné jednoroční výnosy těchto drahých kovů, které byly většinou vyvolány výrazným znehodnocením fiat měn.
 
Přestože stříbro a zlato dosáhly v porovnání se svými historickými výsledky pozoruhodných výnosů, Bitcoin je s výnosem přes 300 % převálcoval. Vzhledem k nedávným obrovským ziskům Bitcoinu a neustálému nárůstu zájmu investorů je možná načase zvážit zařazení malého množství Bitcoinu do svého portfolia.
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…