Stanovisko ČD ke zveřejnění informací, které jsou obchodním tajemstvím

08.01.2012 13:25

V těchto dnech byly zveřejněny Ministerstvem dopravy podrobné informace o nákladech a výnosech na jednotlivých dálkových železničních linkách, které považují České dráhy za předmět obchodního tajemství a mohou být tímto postupem vážně poškozeny.

Stanovisko ČD ke zveřejnění informací, které jsou obchodním tajemstvím
Foto: red
Popisek: ČD - logo

 Jedná se o velmi citlivé informace pro každou společnost, jako jsou mzdové náklady, náklady na energie a palivo, odpisy majetku a další položky po jednotlivých linkách.

Ministerstvo poskytlo obchodní informace Českých drah bez našeho vědomí a účasti, a to přesto, že Městský soud v Praze konstatoval, že se v případě rozhodnutí ministra nejedná o pravomocné ukončení správního řízení a že se mají České dráhy domáhat postavení účastníka řízení. To České dráhy učinily.

Už v současnosti jsou na webu českého Ministerstva dopravy, podobně jako například na Slovensku, všechny naše smlouvy s údaji o rozsahu dopravy i úhrady závazku. České dráhy se nebrání ani zveřejnění celkové úhrady po jednotlivých linkách.

České dráhy v posledních letech nasadily velké množství modernizovaných vlaků a zajišťují maximální dopravní obslužnost v celé České republice, když každý den vypraví v průměru 6 800 vlaků. Že jezdíme efektivně, dokládá také srovnání se zahraničím. Například německá DB Regio dostala v roce 2011 od objednatelů úhrady vyšší v průměru o 81 Kč na vlakový kilometr a Slovenské železnice získaly od státu na jeden vlakový kilometr o 62 Kč více než České dráhy.

Akciová společnost České dráhy se proto ohrazuje proti zveřejňování informací, které považuje za obchodní tajemství i proti následné nepřesné a bohužel i úmyslně zmanipulované interpretaci některých těchto údajů. Data, na jejichž základě Ministerstvo dopravy vyplácí úhradu prokazatelné ztráty, jsou auditovaná a Ministerstvo dopravy je dostává s příslušným komentářem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …