Stanovisko akademií věd zemí V4 k devátému rámcovému programu pro výzkum

09.03.2018 18:17

Akademie věd zemí skupiny V4, tedy Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko, vydaly společné stanovisko k 9. rámcovému programu EU pro výzkum, vývoj a inovace, který od roku 2021 nahradí dosavadní program Horizont 2020.

Stanovisko akademií věd zemí V4 k devátému rámcovému programu pro výzkum
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Mezi hlavní priority stanoviska patří navýšení rozpočtu, důraz na menší projektová konsorcia a excelenci jako klíčový princip výzkumných grantů. Důležitá je podpora výzkumných infrastruktur, rovnováha mezi základním a aplikovaným výzkumem a zapojení humanitních věd.

Celá řada výzkumných institucí, organizací i členských států vydává svá stanoviska a doporučení k budoucí podobě 9. rámcového programu. Akademie věd svou pozici zveřejnila v červnu 2017. Nyní připravily společné stanovisko akademie věd zemí skupiny V4.

Akademie věd zemí V4 usilují do budoucna především o zvýšení účasti v rámcových programech EU pro výzkum, vývoj a inovace, protože doposud země skupiny V4 zaostávají v zapojení do programu Horizont 2020 za státy západní Evropy, což má dopad i na národní politiku výzkumu, vývoje a inovací. Ve svém stanovisku navrhují akademie věd zemí V4 opatření ve finanční a strukturální oblasti a také na úrovni managementu a implementace.

Stanovisko najdete ke stažení v angličtině zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…