Stanovisko předsednictva Rady Českého rozhlasu a všech dalších radních k výrokům bývalého generálního ředitele ČRo Petera Duhana o dění v Českém rozhlase

08.12.2015 15:48

Rada Českého rozhlasu v uplynulých týdnech zaznamenala veřejné výroky bývalého generálního ředitele Mgr. Art. Petera Duhana o tlacích, které prý na něho vyvíjela část členů RČRo a část členů Dozorčí komise.

Stanovisko předsednictva Rady Českého rozhlasu a všech dalších radních k výrokům bývalého generálního ředitele ČRo Petera Duhana o dění v Českém rozhlase
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Předsednictvo Rady ČRo i další členové rady pokládají výroky Petera Duhana za nepodložené. To, co P. Duhan označuje za tlaky, byla standardní kontrolní činnost, které se rada a její Dozorčí komise mají věnovat. Klíčové problémy týkající se P. Duhana Rada ČRo pojmenovala ve svém usnesení č. 114/15 na veřejné schůzi dne 25. listopadu 2015 (dostupné zde: http://www.rozhlas.cz/rada/zapisy15/_zprava/zapis-z-11-verejne-schuze-rady-ceskeho-rozhlasu-25-11-2015--1558032 ).

Dozorčí komise (DK) Rady ČRo se dlouhodobě snaží plnit svoji roli, naopak byla vystavena ze strany předchozího vedení ČRo rozmanitým formám odmítání, průtahů a dalších forem komplikací ve věci součinnosti (jako příklad uveďme to, že některé materiály, u nichž chtěla DK posoudit efektivnost vynaložených prostředků, dostala od vedení ČRo začerněné z více než 90 %).

Mgr. Art. Peter Duhan uvedl pro masmédia, že Český rozhlas byl událostmi posledních měsíců a týdnů destabilizován. Je zjevné, že ukončení mandátu generálního ředitele je složitým okamžikem v životě veřejnoprávního média. Rada ČRo je přesvědčena, že změna ve vedení ČRo nevedla k destabilizaci a že Český rozhlas i nadále zajišťuje veřejnou službu dle dikce zákona. O standardním chodu ČRo svědčí i fakt, že prozatímní ředitel ČRo Ing. Karel Zýka nalezl s odborovou organizací ČRo rychle shodu na kolektivní smlouvě pro rok 2016.

Pokud by Mgr. Art. Peter Duhan pokračoval v mediálních aktivitách, kde by prezentoval zkreslené informace a poškozoval Český rozhlas a některé členy Dozorčí komise, je předseda Rady ČRo PhDr. Petr Šafařík připraven zbavit dle litery zákona členy DK mlčenlivosti, aby mohli vůči nekorektním výrokům reagovat dle svého uvážení.

Předsednictvo Rady ČRo a všichni další členové rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…