Starostové v Ústeckém kraji: Je třeba zastavit legislativní smršť

22.02.2015 11:00

Intenzivní diskuse na téma legislativa se strhla během Krajského setkání v Ústeckém kraji. Tradiční akci na Krajském úřadě Ústeckého kraje pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka ve čtvrtek 19. února 2015 uspořádal Svaz měst a obcí ČR.

Starostové v Ústeckém kraji: Je třeba zastavit legislativní smršť
Foto: red
Popisek: Svaz měst a obcí ČR

Účastníci setkání vyzvali zástupce Parlamentu ČR, aby brali v potaz jejich podněty a snažili se zastavit legislativní smršť tak, aby bylo možné samosprávu i stát jako takový rozumně spravovat.

„Krajská setkání jsou pro Svaz cennou zpětnou vazbu a možností osobní diskuse. Sice jsme předem věděli, jaké jsou hlavní problémy v Ústeckém kraji, ale je velmi důležité vše slyšet přímo na místě s možností okamžitě reagovat,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

Krajského setkání v Ústeckém kraji se zúčastnilo na sto starostů a starostek. Nechyběli ani zástupci Poslanecké sněmovny a Senátu. „Rád na půdě krajského úřadu vítám představitele měst a obcí a oceňuji aktivity Svazu, které starostům a primátorům pomáhají orientovat se v oblasti legislativy, hospodaření, veřejné správy a eurodotací, ale i při řešení problémů nezaměstnanosti a rozvoje,“ řekl v úvodu náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák.

Představitelé měst a obcí se během jednání rozhodli, že připraví výzvu adresovanou Parlamentu České republiky, v které budou požadovat operativní komunikaci a zdůrazní v ní potřebu naslouchat potřebám samospráv a zastavit legislativní smršť. Rovněž chtějí upozornit na to, že by samosprávy měly mít možnost ještě více ovlivňovat připravované právní předpisy.

„V souvislosti s aktuálními problémy měst a obcí považujeme v Ústí nad Labem za velmi důležitou petici za veřejný pořádek a sociální stabilitu, kterou loni inicioval Svaz,“ říká primátor Ústí nad Labem Josef Zikmund a dodává: „Během setkání nás jeho předseda seznámil s výsledky veřejného slyšení v Senátu, které se k petici nedávno konalo. I když se v horní komoře debatovalo o všech tématech petice, reálně stát bohužel řeší jen některé oblasti. Mělo by se to změnit.“

Tématy petice bylo mimo jiné odpadové hospodářství, sociální bydlení či přestupky. I o těch se během Krajského setkání v Ústí nad Labem diskutovalo. A nejen těch se bude týkat připravovaná výzva iniciovaná starosty Ústeckého kraje. Zabývat se jí bude XIV. Sněm Svazu, který se bude konat 21. a 22. května 2015 v Olomouci.

Generálním partnerem Krajských setkání 2015 je Česká spořitelna. Partnery pak společnosti Asekol COLMEX, EKO-KOM, ELEKTROWIN, EmotionCar, Empemont, Neo-Neon CZ, NEPA a Wolters Kluwer. Mediálními partnery jsou MF Dnes, Parlamentní listy, Veřejná správa a časopis Svazu InS.

O Svazu měst a obcí ČR:

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. V současné době Svaz sdružuje kolem dvou a půl tisíce měst a obcí. Více na www.smocr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Smocr.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …