Startu reaktoru prvního temelínského bloku předcházelo historicky poslední povolení od jaderného dozoru

18.12.2016 11:09

V sobotu večer nastartoval provozní personál reaktor prvního bloku elektrárny Temelín. Výrobu elektřiny z temelínské „jedničky“ plánuje ČEZ obnovit v první polovině týdne. Mezitím budou energetici pozvolna zvyšovat výkon reaktoru a provádět fyzikální a energetické testy. Od jejich průběhu a výsledků se bude odvíjet připojení bloku k přenosové soustavě.

Startu reaktoru prvního temelínského bloku předcházelo historicky poslední povolení od jaderného dozoru
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Startu reaktoru předcházelo povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Nastartovat temelínský blok český jaderný dozor povolil ČEZu přesně 31krát. Po šestnácti letech šlo o poslední povolení ke startu reaktoru. Důvodem je nový Atomový zákon, který začne platit od 1. ledna 2017. „Nový atomový zákon vydání tohoto povolení již neobsahuje. Tento přístup je v souladu s praxí ve většině zemí,“ konstatoval za SÚJB Zdeněk Tipek, ředitel sekce pro jadernou bezpečnost.

Podle temelínského ředitele se pro ČEZ v tomto směru nic nemění. „Sice odpadá jeden legislativní krok, nicméně ty technické a kontrolní zůstávají stále stejné. Během najíždění provádíme a dokladujeme celou řadu testů, abychom prokázali připravenost bloku k náběhu,“ poznamenal Bohdan Zronek, ředitel JE Temelín.

První testy následují krátce po startu reaktoru. Trvají přibližně den a temelínští fyzici při nich ověřují například správnost zavezení paliva nebo účinnost regulačních tyčí.

Po jejich dokončení začne provozní personální personál zvyšovat výkon reaktoru. Při výkonu reaktoru 30 procent se vyvažuje turbína a provádí další série testů zaměřených na chování aktivní zóny reaktoru.

K připojení bloku k přenosové soustavě dojde 50procentním výkonu reaktoru. To aktuálně vychází na první polovinu týdne. Záležet ale bude na průběhu a výsledcích testů během najíždění bloku. Elektřinu první blok nevyrábí od závěru srpna.

Druhý blok je v provozu na plném výkonu. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,6 miliard kilowatthodin elektřiny.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…