Státní pozemkový úřad: Novelizace zákona o dani z nemovitých věcí přináší změny pro pachtýře a nájemce

21.12.2023 19:15 | Tisková zpráva

Státní pozemkový úřad (SPÚ) informuje, že od 1.1.2024 nabude účinnosti zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů, jímž dojde mimo jiné i k novelizaci zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů. Poplatníkem daně z pozemků, staveb nebo jednotek u zdanitelné stavby, které jsou v příslušnosti hospodařit pro Státní pozemkový úřad, bude vždy uživatel.

Státní pozemkový úřad: Novelizace zákona o dani z nemovitých věcí přináší změny pro pachtýře a nájemce
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Nejdůležitější změny dotýkající se nemovitostí v příslušnosti hospodařit Státního pozemkového úřadu jsou uvedeny v nově doplněném §3 odst. 4 a §8 odst. 4 zákona o dani z nemovitých věcí. S účinností od 1.1.2024 bude platit, že poplatníkem daně z pozemků, staveb nebo jednotek u zdanitelné stavby, které jsou v příslušnosti hospodařit pro Státní pozemkový úřad, je vždy uživatel. Oproti dosavadnímu znění zákona dochází fakticky k nahrazení pojmu nájemce nebo pachtýř pojmem uživatel.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Dalšími významnými změnami je rozšíření skupin pozemků pro stanovení sazeb daně a navýšení daně o zhruba 80 procent pro většinu nemovitostí. Nově také může obec závaznou vyhláškou osvobodit od platby daně z nemovitých věcí všechny zemědělské a vybrané nezemědělské pozemky.

„Pokud vycházíme z faktu, že jsme v loňském roce uhradili 3,2 miliónu korun, tak díky novele a navýšení daně ušetříme zhruba 5,76 miliónu korun, které bychom jinak museli odvádět z vlastního rozpočtu. A vzhledem k obecnému snižování stavů v tomto případě namíříme personální kapacity do jiných oblastí správy majetku.“ doplnil Martin Vrba, ústřední ředitel SPÚ.

Stručný popis všech významných změn s uvedením, které tyto změny jsou spojeny s povinností podáním nového daňového přiznání, si můžete přečíst na internetových stránkách Finanční správy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…