Státní pozemkový úřad: Území CHKO Labské pískovce má další krajinný prvek - mokřad

03.01.2021 10:49

V katastrálním území Bynovec na Děčínsku bylo zrealizováno první z navržených společných zařízení v rámci pozemkových úprav v k.ú. Bynovec. Pozemkové úpravy zde probíhaly v letech 2011-2018 a nyní se pobočka Děčín věnuje realizacím navržených opatření.

Státní pozemkový úřad: Území CHKO Labské pískovce má další krajinný prvek - mokřad
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

V roce 2018 byla Ing. Gabrielou Mlatečkovou Čížkovou zpracována projektová dokumentace k prvnímu z navržených opatření – Mokřad 3 v k.ú. Bynovec. Smlouva na realizaci byla podepsána s firmou Zempra DC, s.r.o. v roce 2019. Na jaře letošního roku byly zahájeny stavební práce a kolaudační řízení proběhlo v létě letošního roku.  Cílem projektu bylo vytvoření nového biotopu, zlepšení ekologické stability, zvýšení retenční schopnosti krajiny. Prostor vodních tůní byl navržen na místě, kde dle dostupných podkladů bylo v roce 1972 vybudováno meliorační zařízení, jehož funkčnost nebo zachovalost nebyla známa.

Stavba je tvořena soustavou dvou tůní, které jsou doplněny výsadbou solitérních dřevin a založením lučních a mokřadních porostů. Mokřad byl navržen v lokalitě, která byla vzhledem k odtokovým poměrům za běžných klimatických podmínek často podmáčená, celoročně vlhká.

Hlavní tůň je opatřena zpevněným přelivem z kamenné rovnaniny a navazujícím mělkým zasakovacím příkopem pro převedení jak mimořádných průtoků v době zvýšených srážek, tak trvalejších malých průtoků ze zaústěné meliorace – voda bude z lokality odtékat plošným přelivem přes zpevněnou hranu příkopu do koryta toku Suché Kamenice přes přilehlé pozemky mokřadního charakteru. Ke zvýšení biodiverzity v dané oblasti přispěl tzv. „hadník“ v podobě suché kamenné zídky, sloužící jako útočiště pro plazy. Jedná se o biotechnické opatření, které umožní přezimovaní plazů.

Celkové investice do tohoto opatření činily 747 640 Kč s DPH, projekt byl představen odborné veřejnosti na dalším, v pořadí sedmém ročníku Děčínského dialogu o vodě, který každoročně pořádá Spolek Aquarius-Vodnář, SAV.

V současné době se zpracovává projektová dokumentace na realizaci protierozní cesty c4 vedoucí směrem ke koupališti. Počítáno je s realizací dalších opatření ze schváleného plánu společných zařízení - Záchytný průleh a Rekonstrukce Olšového rybníka. Na obě stavby již jsou vydána vodoprávní povolení na základě zpracovaných projektových dokumentací od vysoutěženého dodavatele Hydroprogress, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

22:04 Celní správa: Pražští celníci odhalili další nelegální hernu

Pražští celníci v dozoru nad provozováním hazardních her nepolevují. V pražských Nuslích odhalili ne…