Státní pozemkový úřad: Vyjádření k Soudem vydaným pozemkům v k.ú. Smíchov

08.01.2021 20:29

Státní pozemkový úřad v současné době čelí velkému množství dotazů ze stran veřejnosti, ale především vlastníků bytových jednotek v k.ú. Smíchov, které katastrální úřad obeslal informací o probíhající změně vlastnictví k pozemkům.

Státní pozemkový úřad: Vyjádření k Soudem vydaným pozemkům v k.ú. Smíchov
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Přesně se jedná o lokality Císařka I. a Císařka II. Státní pozemkový úřad v tomto případě pozemky původním oprávněným osobám v rámci restitučního řízení nevydal, avšak oprávněné osoby se u příslušných soudů domohly změny rozhodnutí. Na základě tohoto rozhodnutí jim soudy naopak pozemky vydaly.

Jelikož Státní pozemkový úřad s tímto závěrem soudů nesouhlasí, připravuje podání dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně a vyvine maximální úsilí ke změně rozhodnutí soudů v Praze.

Císařka I. a Císařka II se nacházejí na místě původní vinice, která byla nazývána Karmazínka a Zlatá ovce. Roku 1673 vlastnil vinici se stavením císařský malostranský rychtář Ferdinand Lederer. Název „Císařka“ je poprvé doložen roku 1744.

V polovině 18. století již vinice představovala pouze desetinu výměru pozemků, k menší usedlosti s hospodářskými budovami náležely z velké části polnosti. Roku 1840 za vlastnictví Matěje Novotného tvořily dvůr hospodářské budovy a jedna obytná. Ve 30. letech 20. století měl Císařku v majetku Leopold Sachs. Roku 1938 byla z velké části demolována, polorozbořené chlévy se doslaly po roce 1945 do správy podniku Sady, lesy, zahradnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…