Státní pozemkový úřad: Vyjádření k Soudem vydaným pozemkům v k.ú. Smíchov

08.01.2021 20:29

Státní pozemkový úřad v současné době čelí velkému množství dotazů ze stran veřejnosti, ale především vlastníků bytových jednotek v k.ú. Smíchov, které katastrální úřad obeslal informací o probíhající změně vlastnictví k pozemkům.

Státní pozemkový úřad: Vyjádření k Soudem vydaným pozemkům v k.ú. Smíchov
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Přesně se jedná o lokality Císařka I. a Císařka II. Státní pozemkový úřad v tomto případě pozemky původním oprávněným osobám v rámci restitučního řízení nevydal, avšak oprávněné osoby se u příslušných soudů domohly změny rozhodnutí. Na základě tohoto rozhodnutí jim soudy naopak pozemky vydaly.

Jelikož Státní pozemkový úřad s tímto závěrem soudů nesouhlasí, připravuje podání dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně a vyvine maximální úsilí ke změně rozhodnutí soudů v Praze.

Císařka I. a Císařka II se nacházejí na místě původní vinice, která byla nazývána Karmazínka a Zlatá ovce. Roku 1673 vlastnil vinici se stavením císařský malostranský rychtář Ferdinand Lederer. Název „Císařka“ je poprvé doložen roku 1744.

V polovině 18. století již vinice představovala pouze desetinu výměru pozemků, k menší usedlosti s hospodářskými budovami náležely z velké části polnosti. Roku 1840 za vlastnictví Matěje Novotného tvořily dvůr hospodářské budovy a jedna obytná. Ve 30. letech 20. století měl Císařku v majetku Leopold Sachs. Roku 1938 byla z velké části demolována, polorozbořené chlévy se doslaly po roce 1945 do správy podniku Sady, lesy, zahradnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…