Státní pozemkový úřad představil premiérovi projekt zaměřený na boj se suchem

16.10.2015 20:49

Ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová společně se zpracovatelským týmem představila předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi projekt Státního pozemkového úřadu zaměřený na boj se suchem a povodněmi. Stalo se tak při účasti premiéra na debatě odborníků vědeckovýzkumných institucí věnované dopadům sucha v České republice, která se uskutečnila na půdě Mendelovy univerzity v Brně.

Státní pozemkový úřad představil premiérovi projekt zaměřený na boj se suchem
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad.

Projekt Generel vodního hospodářství krajiny České republiky je zaměřen na koncepční úpravy hospodaření v krajině s ohledem na dopady související se změnou klimatu. Je zpracováván Státním pozemkovým úřadem na podnět Agrární komory České republiky a řešen řadou výzkumných institucí a vysokých škol. Jeho cílem je definovat nejzranitelnější oblasti České republiky a vypracovat návrh zemědělskými subjekty akceptovatelných ochranných opatření ke zmírnění negativních účinků zejména sucha a povodní.

„Klíčovou roli v tomto projektu hrají především samotní zemědělci a jejich ochota zavést konkrétní opatření na jimi obhospodařovaných pozemcích. S tím souvisí zejména nalezení pro ně přijatelných ekonomických a legislativních podmínek. Proto jsem ráda, že se debaty zúčastnil i předseda vlády a potvrdil, že realizace opatření proti dopadům očekávaného stupňujícího se sucha v následujících letech je pro tuto vládu jednou z priorit,“ hodnotí debatu s premiérem ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Řešení tohoto projektu bylo zahájeno v prosinci loňského roku. V první fázi byla provedena analýza v současnosti dostupných podkladů, jako např. datové podklady, zpracované studie, výsledky výzkumů, metodické, koncepční a legislativní podklady zabývající se výskytem, množstvím a působením vody v krajině a byly identifikovány nejzranitelnějších oblasti České republiky. V současné době se zpracovávají první návrhy konkrétních adaptačních opatření ve vybraných pilotních oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…