Státní pozemkový úřad získal 2. místo v soutěži Má vlast cestami proměn – příběhy domova

24.06.2021 17:56

Státní pozemkový úřad (SPÚ) si 17. června v rámci 12. ročníku národní putovní výstavy Má vlast cestami proměn – příběhy domova odnesl druhé místo v hlasování veřejnosti za proměnu s hlavním cílem dobrého hospodaření s vodou v krajině.

Státní pozemkový úřad získal 2. místo v soutěži Má vlast cestami proměn – příběhy domova
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

Krajinná opatření ve středočeských Choťovicích volilo 17441 hlasujících. Vodní nádrž pomůže oblasti v době sucha i nadměrných srážek, navazující biocentrum a biokoridor mj. zvyšují biodiverzitu krajiny. Upravené místo se stalo oblíbeným cílem vycházek místních obyvatel i výletníků. Ocenění z rukou ředitelky soutěže Ing. Drahomíry Kolmanové, arch. Josefa Pleskota a ředitele NKP Vyšehrad Ing. arch. Petra Kučery převzala tisková mluvčí Petra Kazdová.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

„Do 12. ročníku jsme přihlásili 5 proměn a vážíme si toho, že naše realizace v Choťovicích plní nejen svůj vodohospodářský účel, ale staly se oblíbeným místem široké veřejnosti, což dokazuje vysoký počet hlasů. Je vidět, že pozemkové úpravy a navržené realizace mají smysl a plní svá poslání,“ uvedl Martin Vrba, ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu.

Ve 12. ročníku soutěžilo 118 vystavených proměn. Nejlepší proměnou 12. ročníku zvolili hlasující Památník Tomáše Bati ve Zlíně. Na druhém místě se umístila již zmíněná Krajinná opatření v Choťovicích a na třetím Obnova pláště kostela sv. Terezie v Lesné.

Do hlasování o nejlepší proměnu 12. ročníku výstavy se od června 2020 do konce dubna 2021 zapojilo 60 455 hlasujících. Volit mohli mezi klasickými památkami jako jsou hrady, zámky, kostely či kaple, novějšími budovami sokoloven, nádraží a obecních úřadů, drobnými stavbami i velkorysými úpravami krajiny.

Do 13. ročníku výstavy Státní pozemkový úřad přihlásil dvě proměny, a to Revitalizační opatření na pravém břehu Holomně - Drslavice ve Zlínském kraji a Nový rybník v Stoklasné Lhotě – Tábor v Jihočeském kraji.  Ročník byl neveřejně zahájen 17. 6. 2021 na Vyšehradě. Slavnost zahájila paní hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Přítomné přivítal prezident pořadatelské organizace Karel Drhovský. Pozdravy přednesli a úctu k tvůrcům vystavených i dalších příznivých proměn vyjádřili mj. europoslankyně Veronika Vrecionová, senátor a předseda Stále komise Senátu pro rozvoj venkova Jiří Vosecký, paní poslankyně Parlamentu ČR Alena Gajdůšková, paní Olga Haláková, radní pro kulturu Karlovarského kraje, a další.  Zástupci krajů přivezli Srdce krajů ke kontrole panu prof. Pirkovi a společně zhodnotili jejich zdravotní stav. Vítěze loňského ročníku zveřejnil jménem odborné poroty arch. Josef Pleskot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…