Státní veterinární správa: Česká republika žádá o obnovení statusu země, prosté ptačí chřipky

29.07.2021 9:23

Státní veterinární správa (SVS) zaslala Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE) prohlášení, že je Česká republika bez výskytu vysoce patogenní aviární influenzy (ptačí chřipky). V pondělí 26. července totiž uplynulo 28 dní od ukončení opatření v posledním letošním ohnisku ptačí chřipky na území ČR, které se nacházelo v malochovu drůbeže v Mladé Boleslavi – Čejeticích.

Státní veterinární správa: Česká republika žádá o obnovení statusu země, prosté ptačí chřipky
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Po posouzení deklarace a publikaci na webových stránkách OIE získá ČR opět status země prosté vysoce patogenní ptačí chřipky. Na základě toho pak může dojít k uvolnění omezeného obchodování s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi (státy mimo EU).

V letošním roce byla na území České republiky postupně vyhlášeno 37 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a jedno ohnisko v chovu ptáků držených v zajetí. První letošní ohnisko bylo potvrzeno 22. ledna v malochovu drůbeže v obci Dlouhá Lhota u Tábora v Jihočeském kraji. Postupně přibylo 37 dalších ohnisek v chovech, která se nacházela jak v neevidovaných malochovech, tak v komerčních chovech.

Poslední ohnisko v Mladé Boleslavi – Čejeticích bylo potvrzeno 18. května. Opatření v tomto ohnisku byla dokončena 28. června (provedení závěrečné dezinfekce). V pondělí 26. července tedy uplynulo 28 dní od dokončení opatření v ohnisku. Podle letos aktualizovaných pravidel OIE může členský stát právě po uplynutí minimálně 28 dní deklarovat změnu nákazového statusu. V minulosti byla lhůta tři měsíce.

„Věříme, že poté, co Světová organizace pro zdraví zvířat zveřejní na svém webu informaci, že je ČR zemí bez výskytu ptačí chřipky, dojde ze strany třetích zemí v brzké době ke zrušení veškerých omezení bránicích plnému obchodování s drůbeží a ptactvem,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

SVS v tuto chvíli již aktivně oslovuje příslušné autority třetích zemí, které v reakci na výskyt ptačí chřipky v ČR oficiálně oznámily omezení dovozu drůbeže a drůbežích produktů z ČR. Aktuální omezení uplatňovaná třetími zeměmi jsou uvedena na webu SVS ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…