Státní veterinární správa: Kozí sýr, prodávaný v Lidlu, obsahoval listerie

22.10.2020 8:24

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že se v České republice v uplynulých dnech prodával kozí sýr vyráběný v Nizozemsku obsahující zdravotně závadné baktérie listerie. Česká republika obdržela oficiální informaci prostřednictvím Systému rychlého varování (RASFF).

Státní veterinární správa: Kozí sýr, prodávaný v Lidlu, obsahoval listerie
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Výrobek v České republice prodával obchodní řetězec Lidl. Ten již stáhl sýr z prodeje. Zákazníci, kteří produkt před jeho stažením z prodeje zakoupili, by jej neměli v žádném případě konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje (ZDE).

Identifikace výrobku:
Název výrobku: „Milbona“ Ziegenrolle, aromatická – krémová, kozí rolka z Nizozemska
Výrobce JERMI Käsewerk GmbH
Šarže: 2010051073
Datum spotřeby: 6. 11. 2020

sýr

Dle informací, které získala SVS při došetřování případu, byl sýr v České republice dodán do čtyř distribučních center obchodního řetězce Lidl, odkud směřoval dále do jednotlivých prodejen. Do České republiky bylo dodáno okolo 4000 balení sýra. Výrobek byl z Německa distribuován i do dalších zemí EU. V současné době probíhá pod dozorem veterinárních inspektorů stahování neprodaných balení sýra do skladů, následně dojde k jejich neškodné likvidaci v kafilerii.

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženy. Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…