Státní veterinární správa SVS ukončila zjednodušený dovoz zájmových zvířat z Ukrajiny

13.02.2023 16:09 | Tisková zpráva

S účinností od 31. ledna 2023 zrušila Státní veterinární správa (SVS) mimořádná veterinární opatření, vztahující se na dovoz zvířat z Ukrajiny. Psi, kočky i fretky v zájmovém chovu, dovážené v rámci neobchodního přesunu z Ukrajiny do České republiky, musí opět splňovat dovozní podmínky včetně požadavku sérologického vyšetření na vzteklinu.

Státní veterinární správa SVS ukončila zjednodušený dovoz zájmových zvířat z Ukrajiny
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Vzhledem k tomu, že se situace s přílivem uprchlíků a jejich zvířat z Ukrajiny stabilizovala, je možné se vrátit ke standardnímu režimu dovozových pravidel. Mimořádná veterinární opatření (MVO), která SVS nařídila loni v březnu a dubnu v reakci na vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině, mimo jiné umožňovala za definovaných podmínek neobchodní přesun nejvýše 5 kusů psů, koček nebo fretek v zájmovém chovu z Ukrajiny na území České republiky, aniž by tato zvířata splňovala standardní dovozní požadavky, stanovené legislativou EU.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

Povinností majitelů takto dovezených zvířat bylo umístit zvířata do desetidenní karantény a zajistit do 72 hodin ode dne vstupu na území České republiky klinické vyšetření soukromým veterinární lékařem. Ten měl dále povinnost zvíře v případě potřeby označit čipem a naočkovat proti vzteklině, vystavit doklad o provedeném vyšetření a očkovací průkaz anebo EU pas.

Udělení popsané výjimky ze standardních dovozních podmínek je členským státům umožněno pouze ve výjimečných situacích (ozbrojený konflikt, politické nepokoje, přírodní katastrofa). V důsledku mimořádné situace na Ukrajině výjimku loni na jaře promptně přijaly všechny členské státy Evropské unie, nicméně některé z nich již přistoupily k jejímu zrušení či omezení. Například Slovensko výjimku zrušilo dne 21. prosince 2022.

V průběhu platnosti výše zmíněných MVO (březen 2022 – leden 2023), přicestovalo do ČR se svými majiteli přes 2000 zvířat (psů, koček a fretek).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…