Coby komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text shrnuje pravidla pro uvádění zvěřiny na trh z pohledu veterinárního dozoru a jeho úlohu v této oblasti.
Varianty, jak se může dostat zvěřina legální cestou do tržní sítě, jsou v podstatě dvě. První je prostřednictvím tzv. přímého prodeje v malém množství, druhá prostřednictvím zvěřinového závodu. U obou variant musí být zvěřina před uvedením na trh prohlédnuta. V případě prodeje v malém množství je legislativa mírnější a stačí prohlídka ze strany tzv. proškolené osoby.
Ve zvěřinových závodech prohlíží všechna těla ulovené volně žijící zvěře veterinární dozor (zaměstnanci SVS). Neprohlédnutý kus může konzumovat pouze účastník lovu, avšak na vlastní riziko a jen ve své domácnosti. Druhy vnímavé na parazita svalovce neboli trichinelu (týká se to především divokých prasat), musí být vyšetřeny na její přítomnost ve všech případech, i pokud je zvíře určeno ke spotřebě v domácnosti lovce. Během prvního pololetí 2019 bylo (včetně kusů z dovozu) na trichinelu vyšetřeno bezmála 71 000 prasat divokých.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.



