Stojíme za studenty, zaznělo na veřejném slyšení od komory Rady vysokých škol. Řešil se i kritický stav na policejní a literární akademii

28.04.2015 9:10

V rámci veřejného slyšení senátu České republiky promluvil předseda Národní reprezentace studentů Hynek Roubík. Tématem slyšení byly funkce a postavení akademické samosprávy ve veřejném a v soukromém vysokém školství. Ve Valdštejnském paláci se sešli významní představitelé akademického prostředí.

Stojíme za studenty, zaznělo na veřejném slyšení od komory Rady vysokých škol. Řešil se i kritický stav na policejní a literární akademii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

Mezi hosty patřil například náměstek ministra vnitra pan doktor Petr Mlsna, rektoři univerzity Karlovy, Masarykovy a dalších vysokých škol, předsedkyně Akreditační komise a další.

Proslov předsedy SK RVŠ se nesl v duchu hájení práv a svobod, která by měla být poskytnuta každému studentovi bez rozdílu v tom, zda studuje veřejnou, soukromou nebo státní vysokou školu. Během svého proslovu zmínil dvě nepříjemné záležitosti, které mohla akademická obec zaznamenat v posledních měsících.

Jednalo se o nedávnou situaci na Policejní akademii a současný kritický stav na Literární akademii. Hynek Roubík zdůraznil, že Studentská komora RVŠ bedlivě sleduje, co se na akademické půdě děje a stojí za studenty.

„Všem členům akademické obce musí být zaručeny akademická práva a svobody. Mezi nimi jsou nejdůležitější svoboda vyjádření myšlenkových názorů, svoboda vědeckého bádání, či umělecké tvorby. Pokud by došlo však k ohrožení byť jen jednoho z těchto pravidel, tak dochází k narušení základních akademických práv a svobod. Což je nepřijatelné.“ řekl Roubík.

Zároveň předseda komory zdůraznil, že jsou to samozřejmě také studenti, kdo se má zasloužit o chod školy. „Studenti se mají značnou měrou podílet na rozvoji své alma mater a fungovat v univerzitních samosprávných orgánech. To oni jsou hlavním hnacím motorem celé instituce. Bez nich by univerzita nebyla tím, čím je,” uvedl Roubík. V obou zmíněných případech lze zaznamenat aktivní studenty, kteří bojují za práva svých kolegů. Jejich aktivitu SK RVŠ vyzdvihuje jako velmi přínosnou a podporuje ji.

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) zastupuje všechny studenty a studentky vysokých škol v České republice. Prosazuje jejich zájmy na národní a mezinárodní úrovni. Členové SK RVŠ jsou delegáti všech veřejných a státních vysokých škol a dále také delegáti z členských soukromých VŠ. SK RVŠ reprezentuje názor českých vysokoškoláků na národní i mezinárodní úrovni, usiluje o spolupráci mezi studujícími a vyučujícími, dialog s vládou České republiky a orgány veřejné správy, a o rozvoj akademické samosprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…