Střechu v žambereckém Albertinu opravil Pardubický kraj. Nyní je na řadě čistírna

19.01.2018 17:42

Nejen nemocnice, ale i další zdravotnická zařízení má ve správě Pardubický kraj. Jedním z nich je i Odborný léčebný ústav Albertinum v Žamberku, kde byla nedávno dokončena výměna střešní krytiny. Dokončená stavba byla slavnostně předána za účasti hejtmana Martina Netolického a radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra.

Střechu v žambereckém Albertinu opravil Pardubický kraj. Nyní je na řadě čistírna
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„V Odborném léčebném ústavu Albertinum jsme nechali vyměnit krytinu na některých budovách. Rekonstrukce probíhala od léta 2016 do prosince loňského roku. Nejprve se jednalo o střechu na takzvaném Honlově domě, následovalo stravovací zařízení, ředitelství a prádelna. Důvodem výměny byl především havarijní stav původní střešní krytiny, která byla z azbestocementových prvků a kromě ekologické zátěže docházelo i k protékání. Náklady na tuto stavbu činily zhruba jedenáct milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s vedením zařízení a zdravotníky hovořil také o celkové situaci v krajském zdravotnictví a plánovaných investicích, které Pardubický kraj v tomto volebním období plánuje.

Rekonstrukcí střech však stavební práce v Albertinu nekončí. Opravou a modernizací projde také tamní čistírna odpadních vod, stokové sítě a kanalizační přípojky. O zahájení zadávacího řízení rozhodli na svém pondělním jednání radní Pardubického kraje. „Realizací stavby dojde k nápravě havarijního stavu čistírny, ale také splaškové, infekční a srážkové kanalizace zdravotnického zařízení,“ vysvětlil radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr s tím, že předpokládané náklady na stavbu činí zhruba 28 milionů korun.

Stavba bude zahrnovat úplné oddělení srážkových vod a jejich zachycení a zasáknutí v rámci areálu léčebny. „Dále se bude řešit oddělení infekčních splaškových vod z oddělení a provozů produkujících infekční splaškové vody od splaškových vod s běžným komunálním znečištěním. Infekční vody se budou likvidovat v modernizované areálové čistírně,“ uvedl radní Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…