Středočeský kraj: S námitkami zmiňovanými v rozhodnutí ministerstva se vypořádáme

12.07.2019 10:57

Vyjádření Krajského úřadu Středočeského kraje ke stavebnímu povolení k přeložce silnice I/3 Olbramovice.

Středočeský kraj: S námitkami zmiňovanými v rozhodnutí ministerstva se vypořádáme
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

Ministerstvo dopravy ČR jako správně nadřízený orgán zrušil povolení stavby „I/3 Olbramovice, přeložka“, které předtím vydal Odbor dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje (KÚSK) jako speciální stavební úřad v rámci výkonu přenesené působnosti. Rozhodnutím ministerstva se věc vrací krajskému úřadu k novému projednání.

„Krajský úřad vydá na základě připomínek ministerstva v nejkratší možné době, maximálně do tří až čtyř měsíců, nové rozhodnutí. V žádném případě by tak tedy neměl být ohrožen původní termín zahájení stavby obchvatu Olbramovic,“ říká vedoucí Odboru dopravy KÚSK Bc. Zdeněk Škaloud. Ten připomněl, že pro kraj je přeložka s ohledem na návaznost na výstavbu dálnice D3 dlouhodobou prioritou. Investorem přeložky silnice I/3 v Olbramovicích však není Středočeský kraj, ale, podobně jako u všech silnic první třídy, je jím Ředitelství silnic a dálnic ČR. „S námitkami zmiňovanými v rozhodnutí ministerstva se vypořádáme. Často vycházejí od podnikatelů. Například společnost Davo Car podala 22 námitek. V médiích zmiňovaná Imoba však podala jen jednu, která se navíc týkala jen měření hluku, se kterým se stejně počítalo s ohledem na hygienické normy,“ upřesnil dále Zdeněk Škaloud.

„Zásadně odmítáme jakýkoliv politický vliv. Spekulace o něm opět vyplývají z hrubé neznalosti správního řízení. V tomto případě věc řeší speciální stavební úřad pro dopravní stavby v rámci Odboru dopravy Krajského úřadu. Rozhodování je proto zcela nezávislé na krajské samosprávě, tedy jak na hejtmance, tak na ostatních členech krajské rady, kteří na tyto procesy nemají žádný vliv,“ zdůrazňuje zároveň ředitel KÚSK JUDr. Jiří Holub.

Vysvětlení správního řízení:

Stavební řízení ve věcech dopravních liniových staveb vedou Krajské úřady dle své územní působnosti jako speciální stavební úřady v souladu se zákonem č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon). Krajský úřad Středočeského kraje je speciálním stavebním úřadem pro silnice I. tříd na území Středočeského kraje, tudíž i speciálním stavebním úřadem pro stavbu nové trasy silnice I/3 – obchvatu Olbramovic. Tuto činnost Krajský úřad Středočeského kraje vykonává v rámci výkonu přenesené působnosti státní správy dle § 67 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení). Z uvedeného plyne, že tyto činnosti jsou vykonávány striktně formou správního řízení dle příslušných zákonů bez jakékoli možnosti zásahu samosprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…