Středočeský kraj: Záchranáři zaznamenali za tři sváteční dny 1166 výjezdů

31.12.2018 9:46

Středočeští záchranáři zaevidovali v pondělí 376 výjezdů, v úterý 405 a ve středu 385. K různým úrazům se záchranáři vydali 119x.

Středočeský kraj: Záchranáři zaznamenali za tři sváteční dny 1166 výjezdů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

V dalších 105 případech byl uvedený důvod výjezdu „bolest břicha“. Ta byla samozřejmě v některých případech způsobena vážnými/chronickými důvody, ale mnohdy byla tato bolest přiživena vánočním hodováním. Záchranáři také vyjeli na pomoc ve 12 případech, ve kterých byla primárním důvodem výjezdu intoxikace, a to ve většině případů alkoholem. Záchranáři také zajistili 34 pacientů s psychiatrickou diagnózou, v 7 případech se jednalo o agresivní psychózu. I přes svátky klidu a míru posádky vyjely 17x poskytnout péči osobám po napadení.

Už samotné přípravy štědrovečerního pohoštění se ukázaly jako nebezpečné, když byli záchranáři na Benešovsku vysláni ke zraněné ženě, které praskla v ruce skleněná mísa. Ta ženu řízla do horní končetiny a způsobila tepenné krvácení. Záchranáři ho pacientce zastavili a dopravili ji do benešovské nemocnice.

Na Příbramsku došlo k události, která se obvykle pojí s vánoční večeří – uvízlá kost v krku. Na místo byla vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci. Záchranáři pacientce poskytli nezbytnou péči a poté ji transportovali na oddělení ORL motolské nemocnice.

Na Mladoboleslavsku byli záchranáři zavoláni k nezletilé dívce, která jela ve vozidle s kamarády. Při jízdě v zadní části auta „bouchlo“ šampaňské, slečna se lekla, hyperventilovala a zkolabovala. Při příjezdu záchranářů ležela vedle auta, ale byla při vědomí. Při ošetření přiznala posádce i konzumaci alkoholu. Po zajištění byla přepravena do mladoboleslavské nemocnice.

V noci po Štědrém večeru přijalo operační středisko tísňové linky 155 informaci o ženě, která obědvala vánočního houbového kubu a po zhruba pěti hodinách začala úporně zvracet. Záchranářům si žena stěžovala i na bolest hlavy a břicha. Nikdo z rodiny podobné potíže neměl, neboť žena byla jediná, kdo tento tradiční vánoční pokrm jedl. Jelikož existovalo důvodné podezření, že u ženy došlo k intoxikaci houbami, byla přepravena do Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Z Kutnohorska volala linku 155 žena, která z okna viděla před domem ležící osobu. Na místo byla vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci a lékař ve vozidle rendez-vous. Na ulici před domem nalezli záchranáři značně opilého muže se psem. Muž opakovaně odmítal jejich jakoukoliv péči. Byl odveden domů, aby se ze svého vánočního stavu vyspal.

Kladenští záchranáři jeli na pomoc muži, který pobíhal na veřejnosti s nožem v ruce a křičel, že je Adolf Hitler. Policisté muže zpacifikovali a až poté mu mohla být záchranáři poskytnuta přednemocniční péče a pacient mohl být přepraven do spádové nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…