Středočeský kraj dá 1,5 milionu na školskou primární prevenci rizikového chování

08.03.2023 12:39 | Tisková zpráva

Celkem téměř 1,5 milionu korun poskytne Středočeský kraj školám a školským zařízením, které zřizuje, na aktivity v oblasti primární prevence rizikového chování. Příspěvek je určen na realizaci preventivních programů v 74 školách a školských zařízeních.

Středočeský kraj dá 1,5 milionu na školskou primární prevenci rizikového chování
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Školy a školská zařízení peníze využijí například na specializační studium školních metodiků prevence, na preventivní programy pro žáky včetně adaptačních programů nově vzniklých třídních kolektivů, programy zaměřené na prevenci duševního zdraví a další vzdělávání pedagogických pracovníků z oblasti školské primární prevence.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26305 lidí

„Aktivity v oblasti primární prevence pomáhají předcházet různým formám rizikového chování, případně alespoň omezovat jeho výskyt. V roce 2023 byly prioritně podpořeny žádosti o příspěvek na specializační studium pro školní metodiky prevence. Právě ti by měli být klíčovými osobami, díky jejichž pravidelné a dlouhodobé práci se může eliminovat rizikové chování ve školách a školských zařízeních. Samozřejmě podporujeme i programy zvenčí, kdy svou pozitivní roli hraje právě jistý pocit anonymity. Kombinací všech aktivit můžeme dosáhnout toho, že už v raném stádiu podchytíme signály rizikového chování a předejdeme případným negativním důsledkům, jako jsou kriminalita, závislosti a podobně,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Postupné zvyšování počtu školních metodiků prevence s ukončeným specializačním studiem je jeden z cílů Strategie primární prevence rizikového chování dětí a mládeže ve Středočeském kraji na období 2022-2027, který schválila Rada kraje na podzim v roce 2021. Oblast působnosti školské primární prevence je široká, neomezuje se jen na závislostní chování, ale i na agresi, spektrum poruch příjmů potravy, šikanu, kyberšikanu a další rizikové formy komunikace prostřednictvím multimédií.

„Kraj v této oblasti dlouhodobě poskytuje metodickou pomoc, zabezpečuje odborná setkání, konference a vzdělávací semináře, podporuje realizaci preventivních programů. Realizace kvalitních preventivních programů stále zůstává nejefektivnějším a v konečném důsledku nejlevnějším prostředkem, jak případným negativním důsledkům předcházet,“ uzavřel Milan Vácha.

Příspěvek na primární prevenci pro krajem zřizované školy a školská zařízení:

tabulka

Zdroj: Odbor školství, KÚSK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…