Středočeský kraj dá 1,5 milionu na školskou primární prevenci rizikového chování

08.03.2023 12:39 | Tisková zpráva

Celkem téměř 1,5 milionu korun poskytne Středočeský kraj školám a školským zařízením, které zřizuje, na aktivity v oblasti primární prevence rizikového chování. Příspěvek je určen na realizaci preventivních programů v 74 školách a školských zařízeních.

Středočeský kraj dá 1,5 milionu na školskou primární prevenci rizikového chování
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský kraj - logo

Školy a školská zařízení peníze využijí například na specializační studium školních metodiků prevence, na preventivní programy pro žáky včetně adaptačních programů nově vzniklých třídních kolektivů, programy zaměřené na prevenci duševního zdraví a další vzdělávání pedagogických pracovníků z oblasti školské primární prevence.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26320 lidí

„Aktivity v oblasti primární prevence pomáhají předcházet různým formám rizikového chování, případně alespoň omezovat jeho výskyt. V roce 2023 byly prioritně podpořeny žádosti o příspěvek na specializační studium pro školní metodiky prevence. Právě ti by měli být klíčovými osobami, díky jejichž pravidelné a dlouhodobé práci se může eliminovat rizikové chování ve školách a školských zařízeních. Samozřejmě podporujeme i programy zvenčí, kdy svou pozitivní roli hraje právě jistý pocit anonymity. Kombinací všech aktivit můžeme dosáhnout toho, že už v raném stádiu podchytíme signály rizikového chování a předejdeme případným negativním důsledkům, jako jsou kriminalita, závislosti a podobně,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha.

Postupné zvyšování počtu školních metodiků prevence s ukončeným specializačním studiem je jeden z cílů Strategie primární prevence rizikového chování dětí a mládeže ve Středočeském kraji na období 2022-2027, který schválila Rada kraje na podzim v roce 2021. Oblast působnosti školské primární prevence je široká, neomezuje se jen na závislostní chování, ale i na agresi, spektrum poruch příjmů potravy, šikanu, kyberšikanu a další rizikové formy komunikace prostřednictvím multimédií.

„Kraj v této oblasti dlouhodobě poskytuje metodickou pomoc, zabezpečuje odborná setkání, konference a vzdělávací semináře, podporuje realizaci preventivních programů. Realizace kvalitních preventivních programů stále zůstává nejefektivnějším a v konečném důsledku nejlevnějším prostředkem, jak případným negativním důsledkům předcházet,“ uzavřel Milan Vácha.

Příspěvek na primární prevenci pro krajem zřizované školy a školská zařízení:

tabulka

Zdroj: Odbor školství, KÚSK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…