Středočeský kraj díky dobrému hospodaření loňského roku posílí finanční rezervy na nepředvídatelné události a investice

04.04.2016 22:15

Radní Středočeského kraje v pondělí 4. dubna projednali zprávu o čerpání rozpočtu Středočeského kraje za rok 2015 a rozdělení zůstatku hospodaření.

Středočeský kraj díky dobrému hospodaření loňského roku posílí finanční rezervy na nepředvídatelné události a investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

Nejvíce peněz šlo na výdaje oblasti školství, mládeže a sportu, zdravotnictví

Příjmy rozpočtu dosáhly výše 20 669 682 540 Kč a byly plněny na 101,2 % upraveného rozpočtu. „Nejvýznamnějšími příjmy byly již tradičně přijaté transfery ze státního rozpočtu ve výši 13 099 651 320 Kč, tvořené zejména transfery v oblasti školství, které jsou základním zdrojem pro financování výdajů na platy a ostatní neinvestiční výdaje škol,“ konstatoval náměstek hejtmana pro oblast financí Jiří Peřina (ČSSD) s tím, že k dalším významným příjmům patřily i příjmy daňové ve výši 7 199 880 980 Kč, které kraj inkasuje na základě zákona o rozpočtovém určení daní.

Výdaje byly v roce 2015 čerpány ve výši 20 472 478 810 Kč a byly naplněny na 94,8 % upraveného rozpočtu. Nejvíce peněz šlo na výdaje oblasti školství, mládeže a sportu, zdravotnictví, projekty spolufinancované z EU, výdaje ze Středočeských fondů a kapitálové (investiční) výdaje. 

Miliony šly na letecké muzeum

„V loňském roce také kraj uhradil 132 milionů korun na odložené financování Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a část jistiny přijatého úvěru i část dluhové služby za úvěr nemocnic,“ upřesnil náměstek Peřina a konstatoval, že v roce 2015 došlo k dalšímu celkovému snížení zadlužení Středočeského kraje.

Stav na účtech kraje k 31. 12. 2015 činil 1 455 892 330 Kč. Po odečtení cizích prostředků a výdajů vztahujících se k roku 2015 bude krajskému zastupitelstvu předloženo ke schválení rozdělit 1 171 938 600 korun. Z těchto prostředků zhruba 855 milionů korun představuje nedočerpané účelové prostředky z roku 2015 na projekty EU, dotace státního rozpočtu, investiční výdaje a dále nedočerpané běžné výdaje.  

Finanční prostředky pro mimořádné události typu migrace a bezpečnost

„Díky vysokému zůstatku hospodaření se nám ale také podaří uspokojit nové požadavky oborů krajského úřadu, a to ve výši 239,9 milionu korun. Především jsou to finanční prostředky pro mimořádné události typu migrace a bezpečnost ve výši 60 milionů korun, 5 milionů půjde na Středočeský fond hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof, v oblasti dopravy půjde o realizaci projektu k podpoře bezpečnosti na silnicích za 13,2 milionu korun, dále podpoříme rozvoj přívozů v Branově, Klecanech, Lužci, Máslovicích a na Osečku na Nymbursku. V oblasti kultury podpoříme hudební festival Dvořákovo Příbramsko, Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií v Poděbradech či pořádání akce Vivaldianno v rámci Kulturního léta v GASK Kutná Hora,“ prohlásil hejtman Miloš Petera (ČSSD). Nově bude před krajským úřadem zřízena i elektronická úřední deska.

Jako rezerva na nepředvídatelné události je ze zůstatku hospodaření dále určeno více než 27 milionů korun a 50 milionů korun půjde na posílení kapitálových výdajů pro oblast investic.

„Jsou to skutečně rezervní peníze, které zatím ještě nejsou rozdělené a bude se o nich dále jednat,“ dodal hejtman. V roce 2015 vykázalo 255 organizací zřízených krajem kladný nebo vyrovnaný hospodářský výsledek, což je při srovnání s rokem 2014 o 11 příspěvkových organizací více.

Radní projednali též rozpočtový výhled Středočeského kraje na roky 2017–2021. Tento dokument zahrnuje přehled všech předpokládaných zdrojů a výdajů kraje. „Pro toto období Středočeský kraj nepočítá s žádnou razantní změnou v příjmech ani výdajích. Mělo by jít pouze o jejich mírný nárůst,“ závěrem uvedl náměstek Jiří Peřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…