Středočeský kraj již zná členy komise, kteří by měli zabránit rozšíření letiště Vodochody

17.12.2013 13:44

Rada Středočeského kraje schválila sestavení pracovní komise k záměru rozšíření letiště Vodochody.

Středočeský kraj již zná členy komise, kteří by měli zabránit rozšíření letiště Vodochody
Foto: stopletistivodochody.cz
Popisek: Protest proti plánované výstavbě mezinárodního letiště ve Vodochodech

Členy komise se stali: předseda občanského sdružení Klidná Bášť Petr Utěkal, člen občanského sdružení Pro život v Dolanech Petr Stulík, zástupce obce Dolany Dimitrij Hálkov, starostka obce Panenské Břežany Ljuba Loukotová, starosta obce Líbeznice Martin Kupka, hejtman Středočeského kraje Josef Řihák a náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád. Tato pracovní komise bude působit jako poradní orgán Rady Středočeského kraje.

„Zřízení komise je jedním ze závěrů setkání mezi mnou, náměstkem Markem Semerádem a dalšími členy krajské rady a zastupitelstva se starosty obcí sdružených v iniciativě Stop letišti Vodochody a zástupci občanských sdružení, které se na Krajském úřadu Středočeského kraje uskutečnilo 20. listopadu 2013. Tehdy jsme se dohodli, že pracovní komise určí strategii, jak změnit současný vývoj ve prospěch obyvatel, kteří žijí na území ohroženém případným rozšířením letiště ve Vodochodech. Komise posoudí, jak je možné se efektivně legislativní cestou bránit chystanému rozšíření Vodochodského letiště,“ informoval hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Prostor k rozšíření letiště Vodochody poskytlo Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP), které 29. října 2013 vydalo souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru „Letiště Vodochody“ na životní prostředí (tzv. stanovisko EIA). Tím MŽP otevřelo cestu k modernizaci a rozšíření letiště ve Vodochodech.

Starostové i hejtman Josef Řihák kritizovali, že studii EIA schválil ministr životního prostředí (MŽP) v demisi Podivínský navzdory tomu, že současná vláda nedostala důvěru a brzy skončí svoji činnost. „I když s rozhodnutím MŽP nesouhlasím, musím jej respektovat. Středočeský kraj vydal nesouhlasné stanovisko k návrhu na rozšíření letiště Vodochody, neboť podle našeho názoru je studie EIA chybná. Nepočítá se synergickými vlivy stavby, nezohledňuje, že negativní vlivy, jako například hluk, prašnost, velká dopravní zátěž a další, se sčítají. Rovněž nebyly vypořádány všechny připomínky obyvatel obcí dotčených provozem dopravního terminálu. Ministr životního prostředí rovněž nebral vůbec v potaz výsledky obecních referend, v nichž se místní občané jednoznačně postavili proti rozšíření letiště,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Náměstek hejtmana pros oblast zemědělství a životního prostředí Marek Semerád k tomu dodal, že studie EIA pro záměr rozšíření letiště ve Vodochodech stanovuje celkem 124 podmínek, které je nutné splnit. „Je to nesmysl. Splnění podmínek ve studii EIA není podle zákona jakkoliv vymahatelné,“ upozornil náměstek hejtmana Marek Semerád.
Proti rozšíření letiště ve Vodochodech aktivně vystupuje i stínový ministr životního prostředí za ČSSD Vladimír Špidla. Ten upozorňuje především na skutečnost, že posuzování vlivů staveb na životní prostředí (studie EIA) u nás v současné době neprobíhá v souladu s legislativou Evropské unie. A podle Vladimíra Špidly se tak nestalo ani v případě posuzování záměru na rozšíření letiště ve Vodochodech.

Daleko vhodnější alternativou k rozšíření letiště ve Vodochodech je podle středočeského hejtmana Josefa Řiháka výstavba paralelní dráhy na Letišti Václava Havla v Praze – Ruzyni.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…