Středočeský kraj v rámci Participativního rozpočtu podpořil již 126 projektů v celkové výši 37,5 milionu korun

23.12.2021 17:56 | Tisková zpráva

Dopravní hřiště v Týnci nad Sázavou je jedním z projektů, které v minulém ročníku participativního rozpočtu Středočeského kraje prošly úspěšně hlasováním obyvatel.

Středočeský kraj v rámci Participativního rozpočtu podpořil již 126 projektů v celkové výši 37,5 milionu korun
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

Celkem 54 z celkového počtu 126 projektů, které Středočeský kraj podpořil v rámci Participativního rozpočtu, ročník 2020, bylo již dokončeno, 72 projektů zůstává v realizaci. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Rozpracované projekty musí být dokončeny do roku 2023. Na dnešním zasedání vzali informace o průběhu projektu „Participativní rozpočet Středočeského kraje, ročník 2020“ na vědomí krajští radní.

Celkem 37,5 milionu korun, to je výše krajského příspěvku na úspěšně realizované či dokončované projekty.  Ostatní projekty v celkové výši 4,2 milionu korun nebyly zahájeny ve stanovené lhůtě, nejčastěji z důvodu storna ze strany obcí.

„Smyslem participativních rozpočtů je zapojovat obyvatele do procesu návrhu a výběru projektů financovaných z veřejných zdrojů. Tedy občan projekt navrhuje, město realizuje a kraj spolufinancuje a dohlíží na řádnou realizaci,“ objasňuje princip participativního rozpočtu radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák a doplňuje: „Mám radost, že do rozhodování o krajských investicích se nám daří úspěšně zapojovat také aktivní obyvatele měst a obcí našeho kraje.“

Dopravní hřiště v Týnci nad Sázavou, revitalizace návsi v obci Mořinka nebo například rekonstrukce veřejného osvětlení v Čekánově, to jsou příklady projektů, které v minulém ročníku participativního rozpočtu Středočeského kraje prošly úspěšně hlasováním obyvatel. Kraj každý z těchto projektů podpořil částkou až 400 tisíc korun. Díky realizovaným výběrovým řízením se u celkem 26 projektů dokonce podařilo snížit předpokládané náklady. Úspory dosáhly celkové výše téměř 444 tisíc korun.

U projektů je udržitelnost stanovena na 3 roky, během kterých bude Kraj provádět namátkovou kontrolu plnění podmínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …