Středočeští hasiči dnes slavnostně přebírají novou záchrannou techniku pořízenou díky IOP

28.08.2015 10:36

V prostorách stanice Hasičské záchranné služby v Říčanech u Prahy dnes středočeští hasiči převezmou novou techniku pořízenou z evropských fondů, konkrétně z Integrovaného operačního programu (IOP).

Středočeští hasiči dnes slavnostně přebírají novou záchrannou techniku pořízenou díky IOP
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Požárníci budou moci nově využívat například motorovou loď, terénní vozy, velitelské automobily, těžkou vyprošťovací sadu používanou při dopravních nehodách, protiplynový kontejner, prostředky statického zabezpečení budov, protichemické ochranné oděvy, dekontaminační sprchu či mobilní infračervený spektrometr.

Nová technika byla pro hasiče v tomto regionu pořízena za bezmála 35 milionů korun v rámci výzvy „Pořízení technologie pro zajištění efektivní akceschopnosti Integrovaného záchranného systému“. Z této výzvy byla pořízena technika nejen do středních Čech, ale také do všech ostatních krajů republiky. Obnova hasičského vybavení je financována z programu IOP v několika vlnách s cílem zvýšit efektivitu hasičských zásahů v krizových situacích. V minulých letech hasiči pořídili například velkoobjemové cisterny CAS 30, velitelské a užitné vozy, terénní vozidla 4x4, čtyřkolky s hasicím zařízením Polaris či velitelsko-spojovací vozidla pro velení u zásahu.

IOP podporuje nejen hasiče, ale i lékaře a policisty

Administraci projektů záchranných složek má na starosti Centrum pro regionální rozvoj České republiky, státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Správě a kontrole čerpání evropských dotací se Centrum věnuje již od roku 1999 a patří u nás v tomto ohledu k nejzkušenějším institucím. Dlouhodobým zájmem Centra je úspěšná realizace projektů, které pomohou zlepšit kvalitu života v České republice.

„V rámci programu IOP bylo úspěšně realizováno kolem sto padesáti projektů zaměřených na modernizaci a pořízení nového vybavení všech složek Integrovaného záchranného systému, tedy hasičů, policie a zdravotních záchranných služeb,“ podotýká Zdeněk Vašák, pověřený ředitel Centra. Díky tomu mohou krajská zdravotnická pracoviště po celé republice využívat nové sanitní vozy, moderní zdravotnické přístroje, či například jednotný systém pro sdílení informací PEGAS.

Krajská policejní ředitelství díky programu IOP získala mimo jiné vybavení jednotek pořádkových služeb nebo nová kontaktní centra pro pomoc obětem trestných činů.

„Takto zaměřené projekty přináší nezpochybnitelný užitek celé společnosti. Velmi mě těší, že i v novém programovém období je možnost realizovat podobně zaměřené projekty,“ uvedl Vašák. Modernizace a pořizování nového vybavení jednotek integrovaného záchranného systému bude totiž podpořena i v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Ten bude mít na starosti opět Centrum, které se již několik měsíců na start nového programu usilovně připravuje. První výzva na pořízení techniky k řešení a řízení rizik a katastrof bude vyhlášena v prosinci 2015, k dispozici bude na projekty záchranných složek až 1,7 miliardy korun.

Nová technika pomáhá po celé republice i v zahraničí

Letošní léto přineslo řadu situací, kdy nová technika pořízená z programu IOP byla nasazena do ostré akce. Po několik týdnů zaměstnávala hasičské složky ve všech krajích nedávná vlna tropických veder. Jen v první polovině srpna vyjížděly jednotky ke 2446 požárům. Vůbec nejhorším dnem byl pátek 14. srpna – v ten den vyjížděly hasičské jednotky ke 201 požárům. Pro srovnání: celorepublikový průměr v běžných dnech je asi čtvrtinový, 52 požárů denně.

Nová profesionální technika ale hasičům pomáhá nejen v boji s ohněm. Již zmíněné terénní čtyřkolky sehrály zcela zásadní úlohu při řešení dvou krizových situací v Českém ráji v polovině července: v prvním případě šlo o lehké zranění turisty v oblasti Drábských světniček, ve druhém případě o těžce zraněného lezce v Příhrazech. V obou případech se jednalo o obtížně dostupná místa, kam by se běžná technika nedostala – na řadu tak přišla terénní čtyřkolka, díky níž byl zraněným poskytnut rychlý zdravotní zásah.

Nové vybavení záchranných složek ale neslouží jen u nás doma. V červenci se Česká republika podílela na řešení uprchlické krize v Maďarsku, a to na základě oficiální žádosti maďarské vlády u Evropské komise. Česká strana poskytla mimo jiné padesát vojenských stanů o rozměrech 6x6 metrů; jedná se o klasické, plátěné vojenské stany, které jsou vybaveny podlahami a hygienickou vložkou. Každý ze stanů poskytne přístřeší pro šest až osm osob. Stany jsou součástí vybavení Národní základny humanitární pomoci, která sídlí na Zbirohu. Smyslem projektu realizovaného v letech 2009-10, taktéž za podpory Integrovaného operačního programu, bylo vybudování 2500 m2 nových kapacit pro efektivní poskytování humanitární pomoci a pořízení odpovídající techniky pro manipulaci, přepravu a distribuci humanitární pomoci do základny a následně na jakékoliv místo určení kdekoliv po světě. Objekty se využívají pro skladování materiálu, pro garážování potřebné techniky a v případě potřeby také jako zázemí pro řidiče a další pracovníky zapojené do procesu příjmu či vysílání pomoci.

Pro bližší informace kontaktujte oddělení komunikace CRR na emailu media@crr.cz nebo telefonicky na 725 043 769. Celé znění tiskové zprávy stejně jako fotografie nové techniky a ze zásahu při povodních v roce 2013 jsou k dispozici na http://www.crr.cz/cs/crr/tiskove-zpravy/. Doplněny budou i fotografie z dnešního slavnostního předání nové techniky, které začíná ve třináct hodin.

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Jejím základním úkolem je pomoc při úspěšné realizaci projektů spolufinancovaných ze Strukturálních fondů Evropské unie. Centrum působí jako Zprostředkující subjekt pro Integrovaný operační program, Operační program Technická pomoc a v novém období pro Integrovaný regionální operační program (IROP). Zabezpečuje konzultační činnost pro zájemce a zpracovatele projektů, pořádá informační semináře, pomáhá realizátorům projektů při realizaci výběrových řízení na jednotlivé dodavatele dle pravidel EU a kontroluje a monitoruje realizaci jednotlivých projektů. Centrum dále působí jako kontrolní subjekt pro všechny operační programy v rámci Cíle 3 (Evropská územní spolupráce). Vedle těchto činností Centrum zajišťuje systémovou infrastrukturu pro provoz monitorovacího systému realizace projektů spolufinancovaných z fondů EU, má na starosti správu Regionálního informačního servisu (www.risy.cz) a Mapového Serveru CRR ČR (http://mapy.crr.cz) a je hostitelskou organizací pro jedno z pracovišť evropské sítě na podporu podnikání Enterprise Europe Network.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…