Studenti Univerzity obrany složili přísahu poprvé na brněnském náměstí Svobody

27.10.2017 19:50

Tak přisaháme! Pronesli před Dnem vzniku samostatného československého státu sborovým hlasem studenti prvního ročníku Univerzity obrany v Brně. Slavnostní akt vojenské přísahy nových příslušníků jediné vojenské vysoké školy v České republice se v pátek 27. října uskutečnil premiérově na centrálním brněnském náměstí Svobody.

Studenti Univerzity obrany složili přísahu poprvé na brněnském náměstí Svobody
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Ceremoniálu se spolu se studenty a vedením školy zúčastnili také ministr obrany Martin Stropnický, jeho náměstek Tomáš Kuchta, ředitel sekce podpory ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zůna, který zastupoval náčelníka Generálního štábu Armády ČR, další vedoucí funkcionáři ministerstva obrany a Generálního štábu, velitelé vojenských útvarů a leteckých základen Armády České republiky, dále pak brněnský primátor Petr Vokřál, rektoři a prorektoři veřejných vysokých škol v Brně a emeritní rektoři bývalých vojenských vysokých škol.

Před tribunu s hosty na náměstí Svobody nastoupilo krátce před desátou hodinou více než 300 nových studentů brněnských fakult Univerzity obrany a 40 budoucích lékařů a zdravotníků, kteří se na své povolání připravují v Hradci Králové na Fakultě vojenského zdravotnictví.

Přísaha završila téměř čtvrt roku trvající proces přípravy nových příslušníků armády na studiu vojenské vysoké školy. Její hlavní součástí byla dvouměsíční základní příprava, která probíhala v zařízeních vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie. Spolu se studenty Univerzity obrany přísahali také noví studenti Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

„Jsem hrdý na to, že o službu v armádě je zájem. Vy sami jste toho důkazem,“ uvedl ministr Stropnický ve svém projevu, v němž současně potvrdil, že letos se stejně jako v předchozím roce rozšíří počty vojáků o dva tisíce nováčků. „Začala se psát nová kapitola vašeho života, přeji vám, ať patří k těm nejlepším,“ dodal na závěr ministr obrany.

Na povel plným krokem na konci ceremoniálu pak studenti vyrazili nejen na závěrečný slavnostní pochod, ale symbolicky tak naplno vkročili do své profesionální vojenské kariéry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…