Studenti dokončují zkoušku dospělosti. Začala ústní část maturit

19.05.2017 8:37

Mít štěstí, vylosovat si tu správnou otázku a úspěšně složit zkoušku dospělosti. To si v těchto dnech přejí studenti posledních ročníků středních škol. Včera totiž začala ústní část letošních maturitních zkoušek.

Studenti dokončují zkoušku dospělosti. Začala ústní část maturit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Na některé maturující se přišel podívat krajský radní zodpovědný za oblast školství Bohumil Bernášek. „V Pardubickém kraji skládá v jarním zkušebním období školního roku 2016/2017 maturitní zkoušku přibližně 1 050 žáků gymnázií a 2 300 žáků středních odborných škol. Závěrečné zkoušky v oborech vzdělání s výučním listem vykoná v Pardubickém kraji v tomto školním roce přibližně 1 600 žáků,“ informoval Bohumil Bernášek.

Letošní absolventi už mají za sebou písemné zkoušky společné části maturit, nyní musí projít přes ústní část, a to jak společnou, tak profilovou. Nejinak tomu je i na Gymnáziu Dašická v Pardubicích. „Studenti musí před zahájením ústních zkoušek vědět, jak dopadli u těch písemných. Cermat nám už zpřístupnil výsledky didaktických testů a také část výsledků písemných prací z českého i cizího jazyka. Další očekáváme v příštích dnech,“ uvedl ředitel Gymnázia Dašická Luděk Burian. Ten také informoval, že úspěšnost státních písemných zkoušek na jejich škole byla zatím stoprocentní. „Prozatím nemáme žádného žáka, který by neuspěl u společné části. Bohužel máme jednoho studenta, který neuspěl v profilové části u písemné zkoušky z matematiky,“ prozradil Luděk Burian.

Velká část studentů pokračuje na vysoké školy

Pouze jednu studentku, která neuspěla, v tomto případě u státní písemné maturity, měli také na vedlejším Sportovním gymnáziu Pardubice. „Myslím si, že výsledky maturit jsou zatím solidní. I vzhledem k tomu, že naši studenti jsou sportovci, a mají tak méně času na učení. Žáci jsou v zápřahu od půl osmé od rána do půl šesté, mnozí z nich trénují ještě večer. Příprava do školy je pak opravdu těžší,“ řekl ředitel Radim Novák. Dodal také, že škola se však studentům snaží vštípit především důležitost vzdělání. „Stále našim žákům říkám, že jim přeji, aby z nich byl další Jaromír Jágr nebo Petr Čech, ale těch, co se takto prosadí, je málo. Opakuji jim, ať studují a u toho dělají sport,“ sdělil ředitel sportovního gymnázia s tím, že téměř všichni studenti pak pokračují na vysoké školy, a to nejen na obory zaměřené na sport, výjimkou nejsou ani práva nebo medicína.

Velkým procentem maturantů, kteří pokračují ve studiu na vysoké škole, se může chlubit i Střední průmyslová škola Chrudim. Zde krajský radní Bohumil Bernášek studenty motivoval k tomu, aby v ústní části zkoušky dospělosti navázali na dobré výsledky státní písemné části. „Mohou mít sebevědomí, protože státní část maturity zvládli velice dobře. Například státní písemnou maturitu z anglického jazyka zvládli všichni napoprvé“ zhodnotil letošní průběh maturit ředitel František Mihulka. „Letos nám končí 47 maturantů, uvidíme, kolik jich projde přes ústní zkoušky,“ uzavřel ředitel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…