Studijní pobyt kolegů z polského soutěžního úřadu na ÚOHS

08.05.2017 11:17 | Zprávy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přivítal na konci dubna kolegy z polského soutěžního úřadu na dvoudenní studijní návštěvě k tématu nekalých obchodních praktik v dodavatelsko-odběratelském potravinářském řetězci.

Studijní pobyt kolegů z polského soutěžního úřadu na ÚOHS
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Problematika nekalých obchodních praktik je nyní v Polsku nanejvýš aktuální. V červenci 2017 totiž vstoupí v účinnost nový zákon o boji proti neoprávněnému využívání smluvní výhody na trhu zemědělských a potravinářských výrobků. Tento zákon, podobně jako zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, ve znění pozdějších předpisů, je snahou o kultivaci vztahů mezi dodavateli a odběrateli při nákupu a prodeji potravin.

Agenda nekalých obchodních praktik je v Polsku obdobně jako v České republice svěřena do působnosti polskému soutěžnímu úřadu, ačkoliv samostatné oddělení, které by se věnovalo výhradně této problematice, zde prozatím neexistuje.

Oddělení kontroly tržní síly poskytlo tzv. “job shadowing” kolegům z Polska

Zaměstnanci Oddělení kontroly tržní síly poskytli kolegům z Polska cenné poznatky z praxe. Poté, co je seznámili se samotným chodem Úřadu a zejména Oddělení kontroly tržní síly, věnovali se rozboru české právní úpravy. Následoval prostor pro bližší studium některých problematičtějších ustanovení zákona, a to s využitím předem zpracovaných odborných materiálů. Polští kolegové dávali najevo velký zájem o projednávaná témata a hojně využívali možnosti osobních konzultací s jednotlivými zaměstnanci Oddělení. Mezi nejvíce diskutované otázky přitom patřilo zejména srovnání české a polské právní úpravy, koncepce pojetí významné tržní síly, vymezování relevantního trhu a zkoumání dalších zákonných kritérií. Celá studijní návštěva byla koncipována jako tzv. job shadowing a zahraničním kolegům tak bylo umožněno nahlédnout do každodenní praxe zaměstnanců Úřadu. Závěrem pak členové polské delegace vyjádřili svým hostitelům velké poděkování za získané zkušenosti a poznatky a ohodnotili svůj pobyt jako velmi přínosný a užitečný.

Vzhledem k podobnosti právních úprav Polska a České republiky hodláme ve vzájemné spolupráci a výměně zkušeností i nadále pokračovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…