Šumava brzy vyrazí na celorepublikové turné

15.11.2013 14:20

Šumava expanduje! Těm, kteří nemohou do Národního parku Šumava přijet, chce Správa šumavského parku ukazovat krásy šumavské přírody i ve vnitrozemí. Správa parku připravuje detašovaná informační střediska v Praze a v Bavorsku. Vedle toho i vlastní mobilní infocentrum.

Šumava brzy vyrazí na celorepublikové turné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Když nemůžeš nebo nevíš, zda přijet na Šumavu, přijede Šumava za Tebou! A příště už váhat nebudeš! To je zcela nová filozofie, nový směr a trend, se kterým přichází vedení Správy šumavského národního parku.

Zaměstnanci Správy NP a CHKO Šumava začnou stále častěji prezentovat krásnou přírodu Národního parku Šumava za jejími hranicemi. „V Národním parku Šumava pořádáme pro návštěvníky každý rok stovky akcí. Pořádáme přednášky mimo národní park, které se vždy setkávají s pozitivní odezvou. Překvapivě drtivá většina lidí vůbec netuší, na jakých principech Národní park Šumava funguje. Proto přicházíme se zbrusu novou koncepcí práce s veřejností. I lidé mimo Šumavu musí poznat jaké hodnoty Šumava má. Když někteří nevědí, zda a proč přijet na Šumavu, my jim pojedeme naproti. Budujeme moderní národní park pro všechny, nikoli uzavřený skanzen,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

První povedenou akcí tohoto druhu byl největší gastronomický veletrh jídla v České republice Gastrofest, který se o uplynulém víkendu konal v Českých Budějovicích. Tady měla Šumava své reprezentativní informační středisko. Čepovalo se zde originální borůvkové pivo z pivovaru Dudák ze Strakonic, rozdával se časopis Šumava, děti tu měly dětský koutek s omalovánkami a oblíbenými plyšáky. Pracovníci Informační a strážní služby tu předváděli záchranu raněného. Kromě toho mohli návštěvníci v šumavském koutku ochutnat produkty od místních partnerů Národního parku Šumava - domácí marmelády od Blanky Milfaitové ze Srní a pochoutky, které se vaří v hotelu Alpská vyhlídka na Bučině u Kvildy.

V příštím roce bude nabídka Správy šumavského parku na Gastrofestu ještě větší. „Určitě chceme návštěvníkům připravit lahůdky ze zvěřiny. Přivezeme vývojové řady parohů jelenů, kteří žijí na území parku a možná i vycpaného losa, který je ozdobou informačního střediska na Stožci,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava. „Stánek Národního parku Šumava byl neustále přeplněný. Takový styl reprezentace přírodních krás je pro běžného člověka nejpřitažlivější. Každý ví, že jídlo v přírodě je ten největší zážitek. Šumaváci na Gastrofest přivezli přesně to, co tu léta chybělo,“ uvádí Vladimír Tůma, který je již po sedmnácté organizátorem tohoto největšího gastronomického veletrhu v České republice a zároveň je i autorem televizního pořadu Putování s labužníkem. „Gastrofest navštívilo během tří dní přes 15.000 návštěvníků. Z celého koutu republiky i z mnoha zemí světa. Takovou propagaci Národního parku Šumava během několika dnů a na jednom místě za celou dobu co zde pracuji, ještě neměl,“ říká Tomáš Fait, náměstek pro vztahy s veřejností.

Co čeká milovníky Šumavy v následujících měsících?

Šumava už má několik let svá informační střediska v Českých Budějovicích a v Plzni. A přibydou další! Momentálně se jedná o Praze a Bavorsku. „Pracovníci Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava vyjíždí často prezentovat Šumavu do Prahy, Brna, Plzně. Pro příští léto chystáme i mobilní informační středisko. Velký obytný vůz s rozkladatelným stanem. Tady budou různé zajímavosti ze Šumavy, které budou lidi lákat k návštěvě. Tento obytný vůz bude celé léto putovat po České republice,“ uzavírá Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…