Svaz pekařů a cukrářů ČR: Titul Chléb roku 2020 míří do pekáren BEAS, PENAM, UNITED BAKERIES a PEK GROUP

02.10.2020 13:30 | Zprávy

Ocenění v národní soutěži předal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Svaz pekařů a cukrářů ČR: Titul Chléb roku 2020 míří do pekáren BEAS, PENAM, UNITED BAKERIES a PEK GROUP
Foto: SPaC
Popisek: Svaz pekařů a cukrářů ČR

Navzdory překážkám spojených s opatřeními proti koronavirové epidemii letos již po šestadvacáté v Pardubicích vybrali pekařští odborníci vítěze prestižní národní soutěže Chléb roku. V 5 soutěžních kategoriích dle přísných a propracovaných kritérií posoudili kvalitu více než osmi desítek vzorků chleba pekáren z celého Česka. Výsledky národní soutěže byly vyhlášeny 1. října 2020 symbolicky v Břevnovském klášteře v Praze, tedy v místě, odkud pochází první zmínka o výrobě chleba v Praze již z roku 993. Ceny vítězům předal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Hodnocení chleba se uskutečnilo za přísných hygienických opatření 30. září 2020 v prostorách Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, která pekařské mistry vychovává již 100 let. O tom, že titul Chléb roku je pro české pekaře prestižní záležitostí a pomáhá jim zvýšit zájem o produkt vysoké kvality u spotřebitelů svědčí fakt, že do letošního ročníku bylo přihlášeno 84 soutěžních vzorků chleba z celého Česka. „Soutěžení mezi výrobci přispívá ke kvalitě výsledného produktu, proto pekařský cech drží tradici národní soutěže o nejlepší chléb roku a organizuje ji i v době epidemie koronaviru,“ uvedl Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, k letošnímu klání doplnil: „Díky českým pekařům mají naši spotřebitelé na trhu široký výběr čerstvého chlebového sortimentu velmi dobré jakosti, ale také 5. nejlevnější chléb v EU. Jsem přesvědčen, že vyšší kvalita chleba se promítne v růstu jeho vnímané hodnoty ve společnosti a tím také odpovídající ceně pro výrobce.“

Soutěžní chleby hodnotilo 20 certifikovaných komisařů – zkušených pekařských odborníků. V propracovaném 100bodovém schématu hodnocení komisaři posuzovali senzorické parametry chleba: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Mgr. Jiří Růžička byl položen dotaz

Cesta do Tibetu

Nic proti té cestě jako takové, ale je pravda, že jste na oslavu narozenin Dalajlámy letěli za peníze z našich daní dokonce snad vládním speciálem? A pokud ano, jaký má taková cesta pro nás jako občany přínos? A kolik nás přesně stála? PS: Podle mě by u každé zahraniční cesty z našich peněz měly být...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražské služby: Popeláři jsou připraveni na vánoční a novoroční svoz odpadu

22:33 Pražské služby: Popeláři jsou připraveni na vánoční a novoroční svoz odpadu

Konsorcium Pražské odpady 2016–2025, které tvoří Pražské služby spolu s dalšími společnostmi, zajist…