Svaz průmyslu: Značka "Made in Czechia" růstu exportu nepomůže

15.04.2016 9:40

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) nepovažuje název Czechia za optimální značku České republiky, která by se užívala ve světě. Vidí v jeho zavádění výrazná rizika a vysoké náklady.

Svaz průmyslu: Značka "Made in Czechia" růstu exportu nepomůže
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Politická reprezentace České Republiky se oficiálně přihlásila k užívání názvu Czechia, který je ekvivalentem slova Česko a měl by být v zahraničí používán jako jednoslovný název naší země. Tento název bude zanesen v oficiální databázi OSN.

Podle SP ČR zavádění nového názvu a tím i značky „Made in Czechia“ není záležitostí, která by zvýšila konkurenceschopnost země. „Nevidím to jako prioritu, která by pomohla naší konkurenceschopnosti a našim exportérům. Obávám se, že podobných témat se v předvolebním období objeví řada,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Zavádění nové značky, která by vešla globálně do povědomí, je dlouhodobý proces. V řadě zemí se dosud nevžil ani název Česká republika, stále zde rezonuje název Československo. Řada firem se v některých zemích a regionech setkala s tím, že „Made in Czechoslovakia“ je nadále fungující značkou, která řadu zahraničních partnerů zaujme.

Svaz poukazuje na skutečnost, že každá změna názvu a její uvedení do praxe je velmi nákladnou záležitostí. Navíc v počátečním období může působit zmatek a může ohrožovat marketing produktů.

Specifikem politiky v České republice je diskontinuita. Podle řady zjištění například legislativní změny, úpravy novelizace zákonů, jsou jedny z nejčastějších ve srovnání s ostatními zeměmi EU. Za poslední tři dekády byl několikrát změněn i název naší země.

SP ČR upozorňuje na to, že název Czechia by mohl spíše zůstat administrativním záznamem v databázi oficiálních informací. Podle SP ČR to, zda bude název Czechia využit při označování zboží a služeb českých firem, je na rozhodnutí každého subjektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…